Volledig scherm
Edward Fulmer kreeg onlangs nog bezoek van een andere held: Gijs Tuinman. © Defensie

Held uit de Tweede Wereldoorlog overleden

Een van de laatste oorlogshelden van ons land, Edward Fulmer, is overleden. Fulmer was in de Tweede Wereldoorlog een vlieger tijdens de slag om Arnhem.

Amerikaan Fulmer is 98 jaar geworden en overleed op oudjaarsdag, zo maakte het ministerie van Defensie vanmiddag bekend.

De oud-vlieger was een van de vier nog levende dragers van de hoogste militaire onderscheiding, de Militaire Willems-Orde. Die kreeg hij als 2e vlieger op een Douglas C47, een ongewapend transporttoestel. Het toestel raakte op 18 september 1944 zwaar beschadigd door afweergeschut van de Duitsers waarbij de 1e vlieger zijn bewustzijn verloor.

Heldendaad

De bemanning en een groep parachutisten die aan boord waren, wisten zichzelf te redden door uit het vliegtuig te springen. Maar Fulmer wilde het leven redden van de 1e vlieger en nam het stuur over. Ondanks ernstige brandwonden aan zijn gezicht nek en armen, wist hij het toestel veilig aan de grond te krijgen.

Voor die heldendaad ontving hij op 17 oktober 1946 de Militaire Willems-Orde uit handen van Koningin Wilhelmina.

Op dit moment zijn er nog drie dragers van de hoogste militaire onderscheiding in leven. De Brit Kenneth Mayhew, voor zijn heldendaden in de Tweede Wereldoordlog, en de Nederlandse militairen Marco Kroon en Gijs Tuinman voor hun heldhaftige inzet in Afhanistan.

Volledig scherm
Edward Fulmer in zijn jonge jaren. © Defensie