Volledig scherm
Twee weken geleden stroomde het Zuiderpark in Den Haag vol met ruim 60.000 boze basisschoolleraren. Nu komen ook andere docenten in actie. © ANP

Hele onderwijs trapt op de rem: acties verspreiden zich als een olievlek

Het onderwijs trapt op de rem. Na de basisschoolleraren mobiliseren nu ook docenten van middelbare scholen, mbo-opleidingen en universiteiten zich. Met VO in Actie, MBO in Actie en WO in Actie gaan ze de barricades op uit protest tegen een te hoge werkdruk en verslechterend onderwijs voor hun leerlingen en studenten. 

Afgelopen weekend schoten de actieaccounts als paddenstoelen uit de grond. Ook docenten uit het voortgezet- en beroepsonderwijs en van universiteiten wachten niet meer op de vakbonden of het ministerie van Onderwijs. 

Voor de leraren van middelbare scholen was het Regeerakkoord de druppel. ,,Het woord lerarentekort staat geen één keer genoemd. Ik werd zo boos toen ik dat zag.'' Lerares Frans Kim van Strien besloot het heft in eigen handen te nemen en VO in Actie op te richten. ,,Als je kijkt naar andere landen staan Nederlandse leraren ontzettend veel uren voor de klas. We moeten meer tijd krijgen om lessen voor te bereiden en nakijkwerk te doen.'' Gemiddeld geven de docenten 24 uur per week les, terwijl het Europese gemiddelde op 20 ligt. 

Lees door onder de tweet.

Waar mogelijk trekken mbo-docenten met hen op. Ook zij zijn de hoge werkdruk meer dan zat. ,,Minister Van Bijsterveldt besloot in 2011 dat de leerlingen niet 850, maar 1000 lesuren moeten krijgen. We krijgen als docenten meer taken en uren, maar hebben er geen collega's bij gekregen,'' verklaart Patrick Woudstra, docent Burgerschap en mede-oprichter van MBO in Actie. 

Geld

Tegelijkertijd gaat in het mbo onevenredig veel geld naar andere mensen dan docenten. Woudstra: ,,Uit onderzoek blijkt dat 56 procent van het personeel leraar is, de rest dus niet. Meer geld is niet per se de oplossing, maar het geld moet wel naar het primaire proces gaan: onderwijs aan de studenten.''

Lees door onder de tweet.

Universitair docenten reppen zelfs al van een stakingsdag. Terwijl op universiteiten het aantal studenten groeit, krijgen ze er geen geld bij. WO in Actie pleit voor meer geld voor het universiteiten en - net als de rest - minder werkdruk. De actiegroep verzamelt daarvoor nu handtekeningen. 

Alle protesterende leraren stellen dat de leerlingen uiteindelijk lijden onder de werkdruk. Zij krijgen minder goed onderwijs. Alleen als docenten minder lesuren hoeven te geven, hebben ze de handen vrij om betere lessen te maken. 

Resultaat

Het is echter de vraag of de andere sectoren eenzelfde resultaat (honderden miljoenen extra voor het basisonderwijs) binnenslepen als de basisschoolleraren. De nieuwe regering heeft het geld immers al verdeeld. 

Toch ziet Jan van de Ven van PO in Actie mogelijkheden. ,,Als je kijkt naar wat Nederland aan onderwijs uitgeeft, zijn we echt geen koploper. Hoe kan je dan in de lijstjes van beste onderwijslanden bovenaan willen staan? Onze beleidsmakers willen voor een dubbeltje op de eerste rang zitten.''

En dus luidt zijn devies: kom met een goede boodschap én de macht van het getal telt. Van de Ven: ,,We zaten binnen 24 uur al op 500 volgers, binnen een week boven de 10.000 en binnen anderhalve week boven de 15.000. Dat ging ongekend hard.'' VO, MBO en WO in Actie hebben nog veel werk te verrichten, hun tellers blijven vooralsnog op enkele honderden hangen. 

Poll

Steun jij de leraren van het middelbaar en hoger onderwijs bij eventuele stakingen?

  • Ja, ook zij hebben te veel werk (25%)
  • Ja, de regering moet in onze kinderen investeren (30%)
  • Nee, iedereen moet hard werken (37%)
  • Nee, er is niets mis met ons onderwijs (5%)
  • Alleen de leraren van middelbare scholen (2%)
  • Alleen de mbo-docenten (1%)
  • Alleen de universitair docenten (1%)
27691 stemmen