Hélène J. vrijgesproken van doodslag op 8-jarige dochtertje Sharleyne

VideoMoeder Hélène J. is vrijgesproken van het doden van haar dochtertje Sharleyne. Het 8-jarige meisje werd, na een val van de tiende verdieping, onderaan een flat in Hoogeveen gevonden. De rechter acht het bewijs in de zaak niet overtuigend genoeg om de vrouw te veroordelen voor doodslag. 

Volledig scherm
Sharleyne zou net als haar knuffel van de tiende verdieping zijn gegooid. © AD/David van der Heeden

Volgens de rechter zijn rond de toedracht van Sharleynes dood meerdere scenario's denkbaar. Ook zelfdoding is in beginsel mogelijk, zo voerde een deskundige aan. De meningen van de experts over de wurging van het meisje lopen echter uiteen en zijn volgens de rechter dan ook 'onvoldoende zeker'. Dna-sporen van moeder Hélène, die onder de okseltjes van Sharleyne werden aangetroffen, kunnen daar ook bij het aankleden terecht zijn gekomen. 

Ook de getuigenis van een bovenbuurman, die Sharleyne en haar moeder hoorde praten en een bonk hoorde, biedt volgens de rechter onvoldoende zekerheid. Niet zeker is of het gehoorde zich daadwerkelijk die fatale nacht afspeelde. De politie nam de verklaring van de man aanvankelijk niet op, of raakte die kwijt. De rechter ziet de verklaring van de buurman daarom evenmin als geldig bewijs en oordeelt dat niet wettig en overtuigend bewezen is dat J. het meisje over de balustrade heeft gegooid.

Na de uitspraak juichte de familie van Hélène J. van opluchting. De rechter maande hen tot stilte: ,,Er is hoe dan ook een kind omgekomen''.  De moeder van J. reageerde kort en zei dat de vrijspraak van haar dochter 'een grote opluchting is', ondanks het feit dat zij haar kleindochter er niet mee terug krijgt. J. zelf was niet bij de uitspraak aanwezig. Haar voorlopige hechtenis zal meteen worden opgeven. 

Uitspraak 'teleurstellend'

De officier van justitie eiste drie weken geleden tien jaar cel. Ook zou Hélène vader Victor Remouchamps 30.000 euro schadevergoeding en smartengeld moeten betalen. De vader had een ton geëist. Justitie erkent dat Hélène op zich geen slechte relatie had met haar dochtertje, maar is er toch van overtuigd dat zij het meisje eerst probeerde te wurgen en daarna naar beneden heeft gegooid. Het OM acht de kans 'vrij groot' dat het in beroep gaat tegen de vrijspraak J., zo liet persofficier Gerben Wilbrink in een eerste reactie weten.

Wilbrink noemt de uitspraak 'teleurstellend'. ,,We hebben een goed verhaal en alles op een rij gezet. Wij vonden het levensdelict wél wettig bewezen'', aldus de persofficier. Hij wijst op de uitgebreide forensische onderzoeken, het DNA-spoor op de kleding van Sharleyne, meerdere getuigen en het voornamelijk zwijgen van de verdachte. ,,Dat er geen directe ooggetuigen waren, maakt de zaak wel lastiger'', beaamt hij. ,,Eerst gaan we het vonnis goed bestuderen.''

Dronken en verdwaasd

Volledig scherm
De 38-jarige moeder van Sharleyne (8) Hélène J. © ANP

De 8-jarige Sharleyne werd in de nacht van 7 op 8 juni 2015 dood gevonden op de parkeerplaats bij flat De Arend in Hoogeveen. Ze was van de tiende verdieping gevallen. Haar moeder Hélène, waarmee ze in de hoek op de tiende verdieping woonde, liep dronken en verdwaasd rond en viel vooral op omdat ze niet meteen naar haar dode dochtertje liep.

J. heeft lang gezwegen over die nacht, maar ontkent haar dochtertje te hebben gedood. Tijdens de rechtszaak vertelde ze, vaak huilend, dat ze wakker werd van de kou en toen zag dat haar dochter beneden lag. Hélène was aanvankelijk verdachte, maar werd wegens gebrek aan bewijs in eerste instantie niet vervolgd. De vader van Sharleyne, die in grote onmin leefde met Hélène, startte een artikel 12-procedure, waarna het Openbaar Ministerie alsnog tot vervolging overging.