Volledig scherm
Eén van de schilderijen die in 2002 gestolen werden uit het Frans Hals Museum: 'De tevreden drinker' van Adriaen van Ostade © GPD

Helers gestolen schilderijen draaien niet op voor verdwenen geld

De Bossche zakenman Hans van M. en zijn zoon Rob hoeven de staat niet meer terug te betalen voor de heling van de vijf schilderijen die in 2002 werden gestolen uit het Frans Hals Museum. Het gerechtshof in Den Bosch vernietigde vanmiddag een eerdere uitspraak van de rechtbank. Volgens dat vonnis zouden vader en zoon Van M. samen 800.000 euro moeten terugbetalen, geld dat nooit werd teruggevonden. 

Van M. en zijn zoon kregen ieder 3 jaar en 9 maanden celstraf voor de heling van de schilderijen. De kunstwerken kwamen terug na een infiltratie-actie van de politie, die daar in 2008 een miljoen euro voor betaalde. Bij Van M. en zijn zoon werd twee ton teruggevonden, maar de rest bleef zoek. Justitie wilde de resterende acht ton claimen bij het duo, de rechtbank ging daar in 2012 mee akkoord. Hans en Rob beweerden echter niets aan de heling te hebben verdiend

Autohandelaar

Het hof denkt nu dat het aannemelijk is dat de resterende 800.000 euro in handen is gevallen van autohandelaar Walter W. uit het Belgische Neerpelt. Die werd vrijgesproken in de strafzaak, maar bekende onlangs in een getuigenverhoor dat hij toch 3,5 ton verdiend zou hebben aan de schilderijen. Van M. en zijn zoon betoogden dat hij niet 3,5 ton, maar acht ton heeft gekregen. Het gerechtshof noemt de verklaring van autohandelaar W. ongeloofwaardig. Dat leidde tot de uitkomst dat Van M. en zijn zoon -behalve de twee ton die destijds in hun huizen werd gevonden- niets meer hoeven terug te betalen.

,,Eindelijk een eerlijke uitspraak", zo constateerde vader Van M. na het verlaten van de rechtbank. Net als zijn zoon zit hij nog wel vast voor de heling van de schilderijen.