Helft havisten en vwo'ers zegt achter te lopen met schoolwerk
Meer dan de helft van de havisten en vwo’ers zegt achter te lopen met hun schoolwerk. De leerlingen vonden het lastig om via het beeldscherm op te letten, konden makkelijker spijbelen en hadden weinig motivatie om te leren.
Dat blijkt uit een onderzoek van loopbaanadviesbureau Qompas onder ruim vierduizend middelbare scholieren. Vooral vmbo-leerlingen vonden dat hun docenten streng toezicht hielden tijdens de online lessen. Maar havisten en vwo'ers spreken daar anders over. 44 procent zegt dat spijbelen makkelijker was dan normaal. Ruim twee derde vond het eenvoudig om met opdrachten te sjoemelen.
,,Dit kan alleen maar betekenen dat veel scholieren de randen hebben opgezocht en zeker niet alles even consciëntieus hebben aangepakt”, constateert directeur Boris Eustatia. ,,Geen opdrachten en camera uit, dat betekent dan vooral andere dingen doen. Als sjoemelen makkelijk is, dan biedt dat weinig motivatie om echt te leren en om beter je best te doen.”
Geen opdrachten en camera uit, dat betekent dan vooral andere dingen doen
Meer dan de helft van de havisten en vwo’ers denkt achter te lopen met het schoolwerk. Bij vmbo'ers ligt dat aantal met 41 procent iets lager.
Saaie lessen
Hoewel de leerlingen zich beklagen over hun slechte motivatie, het gemis van vrienden, de slechte techniek en saaie online lessen zouden ze tóch best wat vaker thuis les willen krijgen. Ze vonden het vooral fijn om hun eigen tijd te kunnen indelen. Bovendien bespaarden ze tijd, hoefden ze niet naar school te fietsen en hadden ze thuis meer rust. De meesten hebben een voorkeur voor twee dagen per week afstandsonderwijs.
Met de thuislessen waren vmbo'ers verreweg de minste tijd kwijt. 79 procent zat dagelijks minder dan vier uur aan zijn of haar schoolwerk. Voor 46 procent gold zelfs dat ze binnen twee uur klaar waren. Vwo'ers besteedden thuis de meeste tijd aan hun schoolwerk. De helft was minimaal vijf uur per dag aan het leren. ,,Dat geeft wel aan dat online onderwijs problematischer is voor de meer praktijkgerichte leerlingen", aldus Eustatia.
Verbetering
Al zullen de scholen de afgelopen maanden veel hebben geleerd over online onderwijs. Eustatia: ,,Scholen zijn direct met online onderwijs aan de slag gegaan, wat enorm te prijzen is. Natuurlijk is online onderwijs voor verbetering vatbaar. Zo kunnen docenten hun leerlingen online beter bij de les houden met opdrachten en aansprekende instructiefilmpjes. Of gebruik maken van online technieken om scholieren tussendoor onverwachts een vraag te stellen die ze meteen digitaal moeten beantwoorden. Lessen moeten ook een duidelijk doel hebben.”
Overigens hebben de leerlingen zelf ook nog wel wat tips voor hun docenten: zorg dat de techniek werkt, reageer op mails van scholieren en ‘zeik niet’ over hoe ze er op camera uit zien.
Leerlingen die zeggen achter te lopen met lesstof kunnen bijles krijgen van studenten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Koning Willem-Alexander wordt tijdens Koningsdag getrakteerd op ‘Rotterdams feestje’
Koning Willem-Alexander wordt tijdens Koningsdag getrakteerd op een ‘Rotterdams feestje’. Maar ook onderwerpen als de toeslagenaffaire en kansenongelijkheid komen aan bod.Rotterdam -
Masseuse ‘ontzettend geschrokken’ na aanranding, foto verspreid van verdachte: 'Herken je jezelf?’
Een nog onbekende man heeft in september 2022 een masseuse aangerand terwijl hij werd gemasseerd in een massagesalon aan de Bloemerstraat in Nijmegen. Om zijn identiteit te achterhalen, dreigt de politie een herkenbare foto van de man openbaar te maken.Nijmegen -
PREMIUM
Eindelijk, het is vakantie! Het raarste schooljaar óóit is voorbij: ‘Het was een vreemd jaar waarin veel niet kon’
Een bizar schooljaar zit erop! Het is vakantie en daarmee worden maanden van thuisonderwijs en shifts op school afgesloten. Een jaar om nooit te vergeten met diepe dalen maar toch ook hoogtepunten. We blikken terug met vier sleutelfiguren die nu eindelijk vakantie gaan vieren. -
PREMIUM
Morgen is het Open Huizen Dag: zo prik je door de verkooptrucjes heen
Wil je meerdere huizen die in de buurt te koop staan bekijken? Dat kan op 1 april tijdens de Open Huizen Dag van NVM. Met de tips van Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis ga je goed voorbereid op huizenjacht. -
PREMIUMgeneratie c
Sophie hoopt dat ze niet alleen online les krijgt: ‘Zonder fysieke les maak je geen vrienden’
Examenstunts, promnights en examenreizen. Feestelijke gebeurtenissen die eindexamenleerlingen door de coronacrisis mislopen. Hoe is het om te slagen in tijden van corona? We vroegen het Sophie Gerritsen (17) uit Arnhem, die haar gymnasiumdiploma op het Stedelijk Gymnasium Arnhem haalde.
-
eigen tuin eerst
Plant nu een vlinderstruik in je tuin voor meer bijen en vlinders
Meer vlinders in je tuin? Met een paar vlinderstruiken heb je dat zo voor elkaar. Nu is de ideale tijd om ze te planten. Tuingoeroe Romke van de Kaa heeft een paar mooie exemplaren voor je uitgezocht. -
-
-
PREMIUM
Eric verzorgt een babykangoeroe waarvan moeder stierf: ‘Voor mij is het heel normaal’
Waar Eric Scherbeijn (61) uit IJzendijke ook gaat, Blacky gaat mee. In de buidel. Scherbeijn is surrogaat-kangoeroemoeder, omdat Blacky’s moeder is overleden.IJzendijke -
PREMIUMEnergierekening
Robert: ‘Afgelopen jaar verbruikten we 21.000 kWh aan stroom en wekten we 18.900 kWh op’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Robert Schrijvers (53) uit Maria Hoop in Limburg.