Volledig scherm
Verkiezingsaffiches in Zoetermeer. © anp

Helft kiezers kent geen enkele lokale politicus

De helft van de Nederlanders kent geen enkel raadslid in zijn of haar gemeente, ook niet van horen zeggen. Van de mensen onder de 35 jaar kan zelfs 60 procent niet één raadslid opnoemen.

Dat blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van het AD naar de bekendheid van lokale politici.

Hoe groter de stad, hoe onbekender de raadsleden, blijkt uit het onderzoek, daags voor de gemeenteraadsverkiezingen. In grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht kent 55 procent geen enkel raadslid. Vooral jongeren tot 35 jaar kennen weinig lokale politici. Van hen kan 60 procent geen enkel raadslid noemen.

'Falen' van lokale politiek
Volgens hoogleraar politicologie Jean Tillie van de Universiteit van Amsterdam toont de uitkomst van het onderzoek 'het falen van de lokale politiek' aan. 'Je wilt dat de lokale politiek heel zichtbaar en aanwezig is en goed wordt gecontroleerd. Zeker nu gemeenten meer geld te besteden krijgen.'

Tillie vindt de uitkomsten verontrustend. Volgens hem is er sprake van een 'democratisch tekort'. 'Als niemand weet wie jij bent, dan moet je als raadslid de urgentie voelen hier iets aan te doen. Je zou heel graag willen dat dit indaalt in de hoofden van onze politieke vertegenwoordigers, maar er is helaas helemaal geen besef van urgentie.'

Meer bekendheid in dorpen
Uit het onderzoek blijkt ook dat het in het landelijk gebied en kleine dorpen beter gesteld is met de bekendheid van lokale politici. Daar kent ruim twee derde van de mensen kent één of meer raadsleden. Een derde van hen gaat stemmen op iemand die hij of zij persoonlijk kent.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) verwacht dat lokale politici de komende jaren zichtbaarder worden. Dat heeft te maken met de nieuwe taken van de gemeenten op het gebied van zorg en werk, stelt VNG.