Volledig scherm
© Shutterstock

'Helft Nederlandse bisschoppen wist van seksueel misbruik'

Twintig van de 39 Nederlandse bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen tussen 1945 en 2010 wisten van seksueel misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Vier (hulp-)bisschoppen hebben zelf kinderen misbruikt, zestien anderen beschermden pedofiele medewerkers. Dat schrijft NRC na eigen onderzoek.

De krant meldt dat geestelijken van wie bekend was geworden dat ze kinderen hadden misbruikt, werden overgeplaatst. Vaak ging het misbruik dan verder in de nieuwe parochie met andere kinderen.

NRC publiceert een lijst met namen van alle bisschoppen, hulpbisschoppen en kardinalen die betrokken waren bij het misbruik of ervan wisten. De vier (hulp-)bisschoppen die zich zelf schuldig hebben gemaakt aan misbruik zijn Jan Niënhaus (Utrecht), Jo Gijsen (Roermond), Philippe Bär (Rotterdam) en Jan ter Schure (Den Bosch), schrijft de krant. Geen van hen is nog actief en alle zaken zijn verjaard.

De krant baseert zich op informatie van het meldpunt voor kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk, rapporten van de commissie-Deetman die in 2010-2011 het seksueel misbruik van minderjarigen in de Rooms-Katholieke Kerk onderzocht en op eigen onderzoek.