Helft studenten ervaart psychische klachten, tot een doodswens aan toe
OnderzoekDe helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten zoals angst en somberheid, van wie 12 procent zelfs in ernstige mate. Tot een doodswens aan toe, blijkt uit een groot onderzoek van RIVM, Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland.
Voor het eerst is landelijk onderzocht hoe het staat met de mentale gezondheid en problematisch middelengebruik (alcohol, drugs en tabak) van studenten in het hoger beroepsonderwijs en op de universiteit. Ruim 28.000 studenten vulden hiervoor in het voorjaar van 2021 een online vragenlijst in.
De resultaten van de meting, die tijdens de derde coronagolf werd gehouden op verzoek van de ministeries van Onderwijs en Volksgezondheid, zijn heftig. Veel studenten ervaren eenzaamheid, prestatiedruk, stress en slaapproblemen. Studenten die wekelijks cannabis gebruiken of weleens (zonder doktersvoorschrift) een concentratieverhogend middel gebruiken, hebben vaker dit soort klachten.
Mariken Leurs, centrumhoofd Gezondheid & Maatschappij / Corona Gedragsunit bij RIVM, noemt de cijfers ‘indrukwekkend’. ,,Er waren vóór de coronatijd al zorgen, daarom kwam dit onderzoek er ook. Nu kun je zeggen dat de situatie alarmerend is, met ruim de helft van de studenten die psychische klachten heeft. Het moment van afname speelt daar wel een rol in. Toch zijn de resultaten zo heftig, dat zorgen voor de langere termijn reëel zijn.”
Corona is duidelijk niet de enige oorzaak van deze klachten, maar zorgt dus mogelijk wel voor een uitvergroting ervan
Corona niet enige oorzaak
Corona is volgens de onderzoekers niet de enige oorzaak van de klachten, maar zorgt dus mogelijk wel voor een uitvergroting ervan. Bij middelengebruik is dat minder eenduidig. In totaal gebruikte 13 procent van de studenten afgelopen jaar xtc en is één op de zes studenten een zware drinker. Een derde van de studenten gebruikt wel eens cannabis. Van hen geeft 28 procent aan vaker te blowen door de coronacrisis.
Ook melden vier op de tien studenten die gamen, door de coronacrisis en -maatregelen meer computerspellen te spelen. Verder valt op dat studenten die vaak middelen gebruiken, ook vaker een hoge studieschuld hebben.
Leurs: ,,Middelengebruik is ongezond, zeker bij jongeren die nog vol in ontwikkeling zijn.” Het is volgens haar de bedoeling om dit grote onderzoek voortaan om de twee jaar te herhalen. ,,Dan kunnen we bij bepaalde onderwerpen wat meer zeggen over de samenhang, bijvoorbeeld tussen middelengebruik en een studieschuld.”
Uiteindelijk is het de bedoeling om studenten gerichter helpen en maatwerk te leveren per onderwijsinstelling. ,,Ontwikkel ook samen met studenten programma’s om problemen te signaleren, bespreekbaar te maken en door te verwijzen naar goede hulp. Want de ideale wereld die via sociale media wordt afgeschilderd, steekt vaak schril af tegen de werkelijkheid. Het is oké dat het even niet oké is”, aldus het RIVM-hoofd.
Lees verder onder de foto
Levensmoe
Een kwart van de studenten geeft zelfs aan in de afgelopen vier weken af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te willen zijn, of te willen gaan slapen en nooit meer wakker te worden
Per saldo zijn studenten relatief niet erg tevreden over hun leven en hebben weinig veerkracht. Zo geeft een kwart (26 procent) van de studenten zelfs aan in de afgelopen vier weken af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te willen zijn, of te willen gaan slapen en nooit meer wakker te worden (levensmoeheid).
Deze gemoedstoestand hangt volgens de onderzoekers samen met het risico op het krijgen van psychische klachten. Een grote groep studenten geeft aan gevoelens van eenzaamheid (80 procent) of prestatiedruk (76 procent) te hebben ervaren. Studenten die veel sociale steun voelen, ondervinden minder klachten.
Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) is geschrokken van de uitkomsten. Voorzitter Lisanne de Roos: ,,Het is schrikbarend om te zien dat zoveel studenten moeite hebben om hun hoofd boven water te houden en dat één op de vier studenten zelfs heeft aangegeven af en toe of vaker de wens te hebben gehad dood te zijn. Na vandaag kan niemand meer zeggen dat mentale problemen slechts bij enkele studenten voorkomen. Studenten verdrinken in mentale problemen.” De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) benadrukt dat onderwijsinstellingen en de landelijke politiek meer moeten doen voor het mentale welzijn van studenten.
De Vereniging van Universiteiten (VSNU) meldt: ,,De coronaperiode is voor veel studenten erg zwaar doordat sociaal contact is weggevallen en veel onderwijs online moest plaatsvinden. Daarom hebben we de afgelopen periode ook zo gehamerd op het belang van fysiek onderwijs. Universiteiten hebben extra studentenpsychologen aangenomen en meer preventieve maatregelen genomen. De komende tijd zetten we nog meer in op een goede informatievoorziening in samenwerking met studenten. Sommige studenten hebben professionele hulp nodig. Daarom werken de universiteiten met de GGZ en gemeenten samen.”
Reactie kabinet
Volgens het kabinet moet er ‘met de grootste urgentie’ in het hoger onderwijs een aanpak komen die gericht is op preventie, snelle signalering en begeleiding van studenten die te maken hebben met hoge mate van stress, prestatiedruk en eenzaamheid. De betrokken bewindspersonen zullen met onderwijsinstellingen, studenten en studenten(sport)verenigingen in gesprek gaan om te komen tot ‘een brede en samenhangende aanpak’.
Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) werkt aan een Nationaal Preventieakkoord Mentale Gezondheid. Hij en onderwijsminister Van Engelshoven gaan in gesprek met de onderwijssector, studenten en andere betrokkenen over verdergaande stappen om het middelengebruik onder studenten terug te dringen.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen respectvolle reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een gesprek willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
12
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
PREMIUM
Meer dan een kwart van studenten Radboud noemt gezondheidstoestand slecht: ‘Schokkend’
NIJMEGEN - Het gaat nog niet goed met veel studenten van de Radboud Universiteit. Meer dan een kwart noemt zijn of haar gezondheidstoestand (zeer) slecht. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
PREMIUMcolumn
Doe juist je voordeel met het ‘pedoverhaal’ van Pim Lammers
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
Van prullenbak naar plantenbak: NS opent winkel met spullen uit meer dan 40 jaar oude treinen
Sneakers, speakers, notitieboekjes, vogelhuisjes, tassen en dienbladen gemaakt van oude NS-materialen; treinliefhebbers kunnen deze week hun geluk niet op. NS opent namelijk een duurzame winkel op Rotterdam CS. ,,Mensen zoeken graag naar producten waar hun woonplaats op staat.’’
-
PREMIUM
Student Noel (26) wil ook coronasteun: ‘Heel veel studenten zijn inkomsten kwijtgeraakt’
De Utrechtse student Noel (26) leende vanwege corona maandelijks honderden euro’s bij. Maar dat zit hem bij nader inzien niet lekker. Nu wil hij geld uit een potje met miljoenen euro’s aan coronasteun. Met hulp van de lokale PvdA zou het hem nog kunnen gaan lukken ook, wat goed nieuws is voor allé studenten die in financiële problemen zijn gekomen. -
-
-
PREMIUMmet video8
Nieuwe Lego-poppetjes hebben diversiteit in gender, etniciteit en fysieke kenmerken: ‘Normaliseert verschillen’
Lego komt met een nieuwe generatie karakters die beter moet aansluiten bij de huidige leefwereld van kinderen. De personages van nu laten een diversiteit in gender, etniciteit en fysieke en mentale kenmerken zien. Zo hebben ze afwijkende ledematen of vitiligo. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
6 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerria abbing
Ruud Spermon
van der Es
B. Jansma
Roelfsema