Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Helft van de Nederlanders ‘te druk’

Ruim de helft van de Nederlanders heeft het weleens ‘te druk’. Ruim een derde voelt zich minstens een dag in de week ‘opgejaagd’. Toch lijkt er in Nederland nog geen sprake van een voortjakkerende 24/7-samenleving.

Dat blijkt uit het onderzoek ‘Alle ballen in de lucht’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau dat vandaag wordt gepubliceerd. Het bureau onderzocht hoe Nederlanders hun tijd doorbrengen, 1900 mensen hielden daar onder meer een week lang een dagboek voor bij.

Van de mensen die ondervraagd zijn geeft 36 procent aan zich minstens op een dag in de week opgejaagd te voelen, 54 procent zegt het weleens te druk te hebben, waardoor 39 procent zich thuis of op het werk weleens te kort voelt schieten. ,,Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en bij ouders van thuiswonende kinderen”, concludeert het SCP.

59 uur in bed

Nederlanders besteden gemiddeld 46 uur per week aan betaald werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen. 44 uur is vrije tijd, waaronder media (20 uur) en sociale contacten (9 uur). De meeste tijd (77 uur) gaat naar persoonlijke verzorging: slapen, eten en drinken. De gemiddelde Nederlander ligt 59 uur per week (zo’n 8,5 uur per dag) in bed: slapend of wakker.

,,Soms wordt gesproken over een 24/7-samenleving waarin mensen steeds vaker in de avonduren en weekenden werken. Hiervan lijkt nog geen sprake”, concludeert het SCP. ,,Betaald werk en scholing valt voor de meeste mensen nog steeds doordeweeks. In de weekenden is ruimte voor vrije tijd. Als naar de spreiding door de dag heen wordt gekeken valt eveneens op dat de meeste mensen tijdens traditionele kantooruren werken.”

 1. Aantal coronapatiënten op ic met 24 gestegen, maatregelen ‘langer nodig’

  Aantal coronapa­tiën­ten op ic met 24 gestegen, maatrege­len ‘langer nodig’

  De groei van het aantal bezette IC-bedden gaat langzamer dan verwacht. Daarmee wordt het waarschijnlijker dat er op de piek van het aantal coronapatiënten in Nederland voldoende IC-bedden beschikbaar zijn. Consequentie van een rustigere stijging is ook dat het langer duurt voordat het virus onder controle is en dat maatregelen langer van kracht moeten zijn om een nieuwe piek te voorkomen. Dat zegt Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
 2. Privacybaas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensgevaarlijk wat er gebeurt’
  PREMIUM
  Interview

  Privacy­baas Aleid Wolfsen: ‘Het is levensge­vaar­lijk wat er gebeurt’

  Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. ,,Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”