'Helft van onder toezicht gestelde restaurants verkocht verrot eten'
In de periode november 2015 tot en met augustus 2016 stonden 129 restaurants in ons land onder verscherpt toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Reden hiervoor waren eerdere boetes binnen twee jaar tijd. Ongeveer de helft van die boetes was te wijten aan onhygiënisch of bedorven voedsel, meldt RTL Nieuws.
RTL zag, na een verzoek tot openbaarmaking, de tot dan door de NVWA geheimgehouden inspectierapporten van de beboete restaurants in. Opvallend is dat veel restaurants met een Oosterse kaart slecht scoren. Maar liefst 69 van de 129 betrokken restaurants serveren Chinese, Indonesische, Japanse of Thaise gerechten.
Maar het zijn niet alleen oriëntaalse eethuisjes die op de bon worden geslingerd, zo blijkt. Ook Jamie Oliver’s Fifteen in Amsterdam staat tussen de namen op de lijst. ,,Bedroevend dat het zo slecht is’’, zegt microbioloog Rijkelt Beumer die voor de nieuwszender de laboratoriumresultaten van de genoemde restaurants onder de loep nam.
Poepbacterie
De helft zit meer dan vijftig keer hoger dan de norm. Dat zijn gewoon producten die verrot zijn. Die hoor je niet meer te eten
,,De helft zit meer dan vijftig keer hoger dan de norm. Dat zijn gewoon producten die verrot zijn. Die hoor je niet meer te eten.’’ De monsters die Beumer bekeek, worden door inspecteurs van de NVWA genomen zodra het vermoeden bestaat dat schadelijke organismen, zoals salmonella of E.coli (de beruchte poepbacterie) op het voedsel voorkomen.
Een te hoge concentratie bacteriën maakt mensen ziek. Voor kinderen en zwangere vrouwen is dit extra riskant en kan consumptie tot ziekenhuisopname leiden. Beumer is van mening dat restaurants die de fout ingaan door bedorven eten aan te bieden hard moeten worden aangepakt. ,,Het deugt van geen kant’’, zegt hij. Bij maar liefst 62 restaurants was dit het geval. Een boete volgde.
Terugkoelen
Een van de boosdoeners is het feit dat restaurants sommige producten van tevoren bereiden, zodat deze alleen nog opgewarmd hoeven te worden. Het na bereiding terugkoelen, om microbiologische groei tegen te gaan, is hierbij essentieel. Gebeurt dat niet, dan kunnen bacteriën zich snel vermenigvuldigen schrijft RTL. ,,Met name bij rijst zie je dat het vaak fout gaat’’, weet Beumer. Het vochtgehalte van de rijst is hier debet aan. ,, Als de rijst niet goed afkoelt en vervolgens slecht wordt verhit, blijven de bacteriën aanwezig.’’
Producten dienen ook te worden afgeschermd voor besmetting van buitenaf. Onhygiënisch werken, door bijvoorbeeld de handen niet te wassen na een bezoek aan het toilet, zorgt dat E.coli wordt overgebracht op de etenswaar. De NVWA onderzoekt daarom regelmatig proefmonsters in het laboratorium. Uit dit onderzoek blijkt of de restaurants het voedsel op hygiënische wijze hebben bereid en bewaard. Als de producten niet voldoen aan de normen die gesteld worden voor de horeca wordt een restaurant beboet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUM
Sandra verzorgt mensen met kanker: ‘Je kunt het laatste stukje van hun leven mooi maken’
Het werken met ernstig zieke en stervende patiënten kan zwaar zijn. Maar oncologisch verpleegkundigen vinden hun werk vooral bijzonder en dankbaar. Drie portretten van zorgmedewerkers die zich dagelijks met hart en ziel inzetten voor kankerpatiënten. -
PREMIUMcolumn / Met video147
Een notoir leeghoofd als Monique Smit wakkerde nota bene de blinde haat voor een schrijver aan
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM8
Boer en politicus in gesprek over de ‘kloof’: ‘Zal ergens water bij de wijn moeten om tot akkoord te komen’
Is er nog een normaal gesprek mogelijk tussen een boer en een politicus van het door veel agrariërs zo verfoeide D66? De proef op de som in de Achterhoek: ,,Er is geen makkelijke oplossing. Maar ik wil dat een boer als Rudie boer kan blijven.’’ -
PREMIUMMET VIDEO
Nel is 82, Hugo 83 en nu zijn ze getrouwd: ‘Ik heb altijd gebeden dat ik hem ooit zou ontmoeten’
De liefde doet niet aan leeftijd. Dus als je pas na je tachtigste die lang gewenste man ontmoet en hij vindt jou ook leuk, trouw je met elkaar. Nel van de Giessen (82) en Hugo van den Berg (83) stapten maandag samen in het huwelijksbootje.
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
-
-
PREMIUM343
We móéten praten over dienstplicht, zegt defensie-expert: ‘Komt in Oekraïne ook op mankracht aan’
De oorlog in Oekraïne zorgt dat het inderdaad tijd is om de dienstplicht nieuw leven in te blazen. Dat zegt defensiespecialist Dick Zandee, nadat het CDA dit weekend liet weten voor te zijn. ‘In de oorlog in Oekraïne komt het ook aan op mankracht.’ -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen