Met hoed en zonnebril op, onder het luifel op haar terras, probeert Madelon Mudde de tropische dagen door te komen.
Volledig scherm
Met hoed en zonnebril op, onder het luifel op haar terras, probeert Madelon Mudde de tropische dagen door te komen. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Helmondse wordt ziek van de zon: Ik wás een grote zonaanbidder

videoJe zult het dezer dagen maar hebben. Madelon Mudde lijdt aan zonneallergie, oftewel CPLD. De 38-jarige Helmondse haat zonnige, warme dagen. Enkele toevallige straaltjes zonlicht staan al garant voor slapeloze nachten, gloeiende pijn en vreselijke jeuk. 

Madelon Mudde wás altijd een grote zonaanbidder. ,,Urenlang bakken in de zon en af en toe een duik in het water. Heerlijk!" Maar sinds vijf jaar is dat er niet meer bij voor de Helmondse. De jonge moeder lijdt aan CPLD, chronische polymorfe licht-dermatose oftewel zonneallergie. ,,Een dagje naar het strand met de kleine? Gaat niet meer. Of ik moet in surfpak, zonnebril en hoed op het water in." 

Boos: ,,Deze ziekte heeft mijn levensgenot afgepakt. De hele dag, bij alles wat ik doe, ben ik ermee bezig. Ik kon vroeger zó genieten van de eerste zonnestralen in de lente. Dat is voorbij. Dagen als deze zijn extreem zwaar. Die moet ik gewoon uitzitten."

Ellende

Quote

De enige manier om het een klein beetje draaglijk te houden, is me te bedekken met icepacks

Madelon Mudde (38)

Een grote hoed op haar hoofd werpt net voldoende schaduw op Madelons gezicht. Eronder draagt ze een ruim bemeten zonnebril. Een speciale bril die ook aan de zijkant geen licht doorlaat, ligt voor haar op tafel. ,,Ik ben allergisch voor UV-B-straling. Dat betekent dat ik achter glas of met dikke lagen kleding aan redelijk beschermd ben. Maar soms gebeurt het dat er per ongeluk toch wat straaltjes zon op mijn huid vallen. Of nét iets te veel daglicht. Een uur of zes later begint dan de ellende", vertelt Madelon onder het luifel in haar achtertuin, regelmatig haar nek en armen krabbend. 

,,Mijn huid gloeit dan alsof ik heel erg verbrand ben, m'n ogen zwellen op en het gaat verschrikkelijk jeuken, over mijn hele lijf. Het voelt als een combinatie van heel ernstige zonnebrand en jeuk. Alsof je in de brandnetels hebt gelegen. De enige manier om het een klein beetje draaglijk te houden, is me te bedekken met icepacks."

Quote

Ik droom heel vaak dat het spontaan over gaat. Zoals het ook begonnen is...

Madelon Mudde (38)

Geen behandeling
Daarnaast smeert Mudde zich vaak in - zeker tijdens deze warme dagen - met zonnebrand factor 50. ,,Niet dat dat overigens zo heel veel zoden aan de dijk zet. Behandelmethodes? Die zijn er niet. Er is heel weinig bekend over deze aandoening, omdat er maar heel weinig mensen zijn die het hebben. Er wordt geen onderzoek naar gedaan."  

Om zich te beschermen draagt Madelon altijd veel kleding. ,,Een zomerjurkje? Kan ik niet meer aan. Kleding moet altijd voldoende dikte hebben, anders laat het nog straling door. Door deze ziekte ben ik niet de vrouw meer die ik graag wil zijn." 

Ze klinkt verdrietig. ,,Vroeger was ik een fervent festivalganger. Maar dat is voorbij. Het is geen lolletje om daar gemummificeerd rond te lopen. Snikheet en het ziet er niet uit." 

Helemaal ingepakt
Ook haar gezin heeft te lijden van haar allergie. Laatst probeerde ze het weer eens. ,,We gingen naar zee, ik was hélemaal ingepakt. Een halfuurtje heb ik met de kleine schelpjes gezocht. Niet lang daarna voelde ik mijn benen opgloeien: de straling moet dwars door mijn kleren zijn gegaan. In vier dagen heb ik toen maar vier uur geslapen."

In het UMC in Utrecht liet Mudde zich vijf jaar terug onderzoeken. De specialist gaf haar weinig hoop: ,,Je gaat hier niet dood aan. Je zult ermee moeten leren leven", zei hij. Maar ik droom heel vaak dat het spontaan over gaat. Zoals het ook begonnen is..."