Volledig scherm
PREMIUM
© Caspar Huurdeman

Helmplicht voor e-bike nog ver weg

Ouderen op hun elektrische fiets zijn vaker een gevaar op de weg. Hun aandeel in het aantal verkeersdoden neemt toe, blijkt uit nieuwe cijfers. Toch is een helmplicht voor e-bikers nog ver weg.

Een oudere man fietst op 2 augustus met zijn e-bike langs het Beatrixkanaal in Eindhoven. Hij zoeft langs en kijkt opzij richting het water, waardoor hij afdwaalt naar de verkeerde weghelft van het fietspad. Een tegemoetkomende wielrenner kan niet meer uitwijken. Een klap. De e-biker valt en komt ongelukkig terecht. In het ziekenhuis overlijdt hij aan zijn verwondingen.

De man is een van de 79 e-bikers die sinds 2014 om het leven is gekomen bij een verkeersongeval. Vorig jaar waren er 28 dode e-bikers en dit jaar zet de stijgende lijn door, zo verwacht de politie. ,,Heel ernstig'', zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. ,,Er worden meer e-bikes verkocht, dus is het logisch dat er meer ongelukken gebeuren. Maar dat het relatief zo hard stijgt, is zorgelijk.''

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”