Volledig scherm
PREMIUM
© Caspar Huurdeman

Helmplicht voor e-bike nog ver weg

Ouderen op hun elektrische fiets zijn vaker een gevaar op de weg. Hun aandeel in het aantal verkeersdoden neemt toe, blijkt uit nieuwe cijfers. Toch is een helmplicht voor e-bikers nog ver weg.

Een oudere man fietst op 2 augustus met zijn e-bike langs het Beatrixkanaal in Eindhoven. Hij zoeft langs en kijkt opzij richting het water, waardoor hij afdwaalt naar de verkeerde weghelft van het fietspad. Een tegemoetkomende wielrenner kan niet meer uitwijken. Een klap. De e-biker valt en komt ongelukkig terecht. In het ziekenhuis overlijdt hij aan zijn verwondingen.

De man is een van de 79 e-bikers die sinds 2014 om het leven is gekomen bij een verkeersongeval. Vorig jaar waren er 28 dode e-bikers en dit jaar zet de stijgende lijn door, zo verwacht de politie. ,,Heel ernstig'', zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland. ,,Er worden meer e-bikes verkocht, dus is het logisch dat er meer ongelukken gebeuren. Maar dat het relatief zo hard stijgt, is zorgelijk.''

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.