Volledig scherm
© ANP XTRA

Help! Mijn docent is digibeet

Een op de vijf middelbare scholieren vindt dat zijn docenten niet goed met ict omgaan. Leraren kunnen een youtubefilmpje niet opstarten of weten niet hoe een digitaal schoolbord werkt. Het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) opent maandag het meldpunt Help! Mijn docent is digibeet.

Uit onderzoek onder 66.000 scholieren blijkt dat minder dan de helft tevreden is over de digitale vaardigheden van hun docenten. Ze zien hoe hun leraar een ict-collega moet roepen omdat hij het geluidsknopje niet kan vinden. Of tablets uitdeelt in de klas, zonder te weten hoe die de lessen kunnen verbeteren. ,,Wij vinden het goed dat scholen steeds meer ict gebruiken, maar dan moeten de leraren er wel mee kunnen omgaan,'' stelt LAKS-voorzitter Andrej Josic. Hij vindt het aantal scholieren dat ontevreden is over docenten veel te hoog.

Vanaf maandag kunnen leerlingen hun klachten kwijt via het meldpunt van de scholierenorganisatie. Het LAKS bundelt ze en biedt de uitkomsten aan de lerarenopleidingen en schoolbesturen aan. ,,We gaan geen leraren afbranden of opbellen, maar willen ze wel de mening van de leerlingen meegeven. Die weten het beste wat goed en fout gaat in de klas,'' verklaart Josic.

Leraren oordelen zelf een stuk positiever over hun ict-vaardigheden: 90 procent van de docenten vindt zichzelf gevorderd in basisvaardigheden, zoals internetten. Dat blijkt uit onderzoek van Kennisnet, organisatie voor ict en onderwijs. De organisatie stelt dat scholen moeten investeren in scholing van leraren. Docenten kunnen nu ict in de klas gebruiken ongeacht hun kennis en kunde.

Overigens ziet Kennisnet ook dat sommige leraren de kennis van hun leerlingen gebruiken om zelf wijzer te worden. ,,De leraar bepaalt dan hoe en wanneer hij ict het beste kan inzetten. Leerlingen helpen de leraar op hun beurt bij het vinden van de juiste knop of link," beschrijft manager Martine Kramer.

Het LAKS hoopt dat schoolbesturen het personeel bijvoorbeeld naar goede cursussen stuurt. Josic: ,,De nieuwe garde krijgt waarschijnlijk al les over ict op de pabo's. We hopen dat ook de oudere docenten zich laten bijspijkeren, zodat de lessen beter worden.''