Volledig scherm
PREMIUM
© Mark Reijntjens

Help, mijn kind gaat naar de brugklas! Zes overlevingstips

Terug naar schoolDat het niet makkelijk zou worden, vermoedde ze al, maar dat het zo stroef zou gaan? Verslaggever Eefje Oomen heeft het eerste middelbare schooljaar van haar zoon net achter de rug en geeft andere brugpieperouders zes overlevingstips mee. Want overleven, dat is het.

Het was een warme augustusdag en wij zaten er waarschijnlijk net zo onwennig bij als onze kinderen die eerste weken. Veertig vaders en moeders, bijeengedreven in een klam lokaaltje op de eerste verdieping van de middelbare school waar mijn zoon de komende zes jaar door zou brengen. De mentor - vorsende blik, gedecideerde zinnen – probeerde ons in een stief uurtje uit te leggen wat er op ons af zou komen.

Zij vertelde ons met uitgestreken gezicht dat onze kinderen het moeilijk zouden krijgen. Dat ze dikke onvoldoendes zouden scoren. En, ja, dat ze af en toe geplaagd zouden worden door een zenuwinzinking: kan-ik-dit, wil-ik-dit, mag-ik-hier-weg. Maar – ze laste een pauze in - die dingen hoorden erbij. Die moesten wij, ouders, in zo’n eerste jaar gewoon laten gebeuren.

Uiteindelijk ging het erom dat de leerlingen zelf op dreef kwamen, en, nee, dat kon niet zonder fouten, ongelukjes, en een 1 of 2. Ze negeerde het opgewonden gemompel, zoals alleen leraren op de middelbare school dat kunnen, en gaf ons het volgende motto voor het komende jaar mee: 'liefdevolle verwaarlozing'. Nou, mij leek dat zo moeilijk niet. 'Liefdevol': check. 'Verwaarlozing': ook uitstekend. Ik zat helemaal niet te wachten op middagen vol kansberekeningen. 

Ik ben inmiddels een jaar verder en zeg u eerlijk: het was heftiger dan ik dacht. Je kind laten struikelen: welke ouder durft het? Zelfs dat ‘liefdevolle’ bleek lastig. (Check de hysterische uitval onder 3.) Maar ik weet nu wel wat meer dan ik wist en wat ik weet geef ik u allen, brugpieperouders, graag mee. Succes, guys! (Emoji’s niet voorhanden, maar u kunt hier, wat mij betreft, kiezen uit de knipoog of de huilebalk.)

Ontdek hieronder de zes tips van verslaggeefster Eefje Oomen...

terugnaarschool

 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, vandaag betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.