Help, mijn kind gaat naar de brugklas! Zes overlevingstips
Terug naar schoolDat het niet makkelijk zou worden, vermoedde ze al, maar dat het zo stroef zou gaan? Verslaggever Eefje Oomen heeft het eerste middelbare schooljaar van haar zoon net achter de rug en geeft andere brugpieperouders zes overlevingstips mee. Want overleven, dat is het.
Het was een warme augustusdag en wij zaten er waarschijnlijk net zo onwennig bij als onze kinderen die eerste weken. Veertig vaders en moeders, bijeengedreven in een klam lokaaltje op de eerste verdieping van de middelbare school waar mijn zoon de komende zes jaar door zou brengen. De mentor - vorsende blik, gedecideerde zinnen – probeerde ons in een stief uurtje uit te leggen wat er op ons af zou komen.
Zij vertelde ons met uitgestreken gezicht dat onze kinderen het moeilijk zouden krijgen. Dat ze dikke onvoldoendes zouden scoren. En, ja, dat ze af en toe geplaagd zouden worden door een zenuwinzinking: kan-ik-dit, wil-ik-dit, mag-ik-hier-weg. Maar – ze laste een pauze in - die dingen hoorden erbij. Die moesten wij, ouders, in zo’n eerste jaar gewoon laten gebeuren.
Uiteindelijk ging het erom dat de leerlingen zelf op dreef kwamen, en, nee, dat kon niet zonder fouten, ongelukjes, en een 1 of 2. Ze negeerde het opgewonden gemompel, zoals alleen leraren op de middelbare school dat kunnen, en gaf ons het volgende motto voor het komende jaar mee: 'liefdevolle verwaarlozing'. Nou, mij leek dat zo moeilijk niet. 'Liefdevol': check. 'Verwaarlozing': ook uitstekend. Ik zat helemaal niet te wachten op middagen vol kansberekeningen.
Ik ben inmiddels een jaar verder en zeg u eerlijk: het was heftiger dan ik dacht. Je kind laten struikelen: welke ouder durft het? Zelfs dat ‘liefdevolle’ bleek lastig. (Check de hysterische uitval onder 3.) Maar ik weet nu wel wat meer dan ik wist en wat ik weet geef ik u allen, brugpieperouders, graag mee. Succes, guys! (Emoji’s niet voorhanden, maar u kunt hier, wat mij betreft, kiezen uit de knipoog of de huilebalk.)
Ontdek hieronder de zes tips van verslaggeefster Eefje Oomen...
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Amnesty reageert op politiebonden: ‘Extinction Rebellion is vreedzaam, de blokkeerfriezen niet’
-
Tygo Gernandt verloor met Jimmy (21) ‘lief klein broertje’: ‘Deel info over fatale steekpartij’
Acteur Tygo Gernandt verloor met de doodgestoken Jimmy Schepers (21) uit Diemen zijn grote vriend, zijn ‘lieve kleine broertje'. Nu roept Gernandt op, ook namens Jimmy's familie: deel alle informatie over de fatale steekpartij. -
PREMIUM106
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
PREMIUMTerug naar school
Bye bye uitslapen, hello schoolritme: 'Flink aanpoten voor leraren'
Tot diep in de ochtend uitslapen, lekker laat naar bed en doen wat je wil. Na zes weken zomervakantie komt maandag aan dat vrije, ongedwongen leventje een einde in de regio zuid. Voor leraren is het flink aanpoten om de kinderen weer in het gareel te krijgen. -
Komende week doet zomers aan, woensdag piekt de temperatuur
Trek de strandstoelen, opblaasbadjes en parasols maar tevoorschijn. Komende week doet zomers aan.
-
PREMIUMTerug naar school
Met een knoop in je maag voor de klas
-
-
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
Wat is de beste wasmachine voor een gezin van 5 personen of meer? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger.