Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © anp

Help, mijn zoon haalt onvoldoendes: wat doe ik eraan?

15 TIPSHet bericht deze week dat jongens op de middelbare school vaker in niveau terugvallen dan meisjes staat niet op zich. Het onderwijs buigt zich al jaren over het groeiende 'jongensprobleem'. Maar wat kunnen ouders zelf doen om hun zoon door school te loodsen? 

Misschien is het wel het meest heikele onderwijsissue van de afgelopen jaren: het feit dat jongens het in vergelijking met meiden steeds minder goed doen op de middelbare school. Dikke rapporten zijn er verschenen, proefschriften geschreven én verhitte discussies gevoerd over het zorgelijke gegeven dat jongens vaker blijven zitten dan meiden, vaker naar een lager niveau afdalen en vaker zonder diploma op straat staan.

Maar terwijl de deskundigen steggelen over de oplossingen zitten ouders van zonen er maar mooi mee. Moeten zij zich maar bij dit 'jongensprobleem' neerleggen of kunnen zij iets dóén? Marina van der Wal (pedagoog/co-auteur Het enige echte eerlijke puberopvoedboek), Mariëtte Smits (pubercoach/voormalig docent middelbare school) en Lauk Woltring (gedragsdeskundige/adviseur scholen) denken van wel. 15 concrete tips.