Volledig scherm
PREMIUM
Foto ter illustratie © anp

Help, mijn zoon haalt onvoldoendes: wat doe ik eraan?

15 TIPSHet bericht deze week dat jongens op de middelbare school vaker in niveau terugvallen dan meisjes staat niet op zich. Het onderwijs buigt zich al jaren over het groeiende 'jongensprobleem'. Maar wat kunnen ouders zelf doen om hun zoon door school te loodsen? 

Misschien is het wel het meest heikele onderwijsissue van de afgelopen jaren: het feit dat jongens het in vergelijking met meiden steeds minder goed doen op de middelbare school. Dikke rapporten zijn er verschenen, proefschriften geschreven én verhitte discussies gevoerd over het zorgelijke gegeven dat jongens vaker blijven zitten dan meiden, vaker naar een lager niveau afdalen en vaker zonder diploma op straat staan.

Maar terwijl de deskundigen steggelen over de oplossingen zitten ouders van zonen er maar mooi mee. Moeten zij zich maar bij dit 'jongensprobleem' neerleggen of kunnen zij iets dóén? Marina van der Wal (pedagoog/co-auteur Het enige echte eerlijke puberopvoedboek), Mariëtte Smits (pubercoach/voormalig docent middelbare school) en Lauk Woltring (gedragsdeskundige/adviseur scholen) denken van wel. 15 concrete tips.

  1. Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’

Johan Jansen reist door zijn ongeneeslijke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’

Johan Jansen leeft al jaren in de strafschoppenfase van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’

Nul procent van de mensen met beenmergfibrose is er nog na 25 jaar, behalve Johan
    PREMIUM
    Ik heb geleefd

    Johan Jansen hoort er eigenlijk niet meer te zijn: ‘ik ben de nul procent’ Johan Jansen reist door zijn ongenees­lij­ke ziekte de wereld over ‘het opende mijn ogen’ Johan Jansen leeft al jaren in de strafschop­pen­fa­se van zijn leven: ‘ik heb geluk gehad’ Nul procent van de mensen met beenmergfi­bro­se is er nog na 25 jaar, behalve Johan

    Annemarie Haverkamp praat met mensen over hun leven en het einde dat nadert.Johan Jansen (76) vergelijkt zijn leven met een voetbalwedstrijd. De verlenging heeft hij al lang uitgespeeld, nu zit hij in de strafschoppenfase. Jansen wil graag zijn verhaal vertellen, omdat hij een boodschap heeft. ‘Als ik straks dood ben, moeten de mensen echt niet met lange gezichten naar mijn begrafenis komen’