Volledig scherm
PREMIUM
Illustratie: zitten kinderen te veel achter een beeldscherm ? © Hanco Kolk

Help, 't scherm slokt mijn kind op!

QuizZitten ze er niet te vaak op? Doen ze geen idiote dingen? En: kunnen ze überhaupt nog iets ánders? Ouders worstelen met kids en hun smartphones, tablets en laptops. Pedagoog Krista Okma behandelt de negen belangrijkste piekerpunten. Daaronder kan je deelnemen aan onze quiz.

Quote

Als je je kind er al bij weg zou willen houden, kan dat helemaal niet meer

Krista Okma

Recent onderzoek van PanelWizard (een online-panel) in opdracht van Mediawijzer.net wijst uit dat 89 procent van de ouders moeite heeft met het mediagebruik van hun kinderen. Het verwondert pedagoog Krista Okma niet. Veel ouders zijn volgens haar zelf in het pre-mobieltjestijdperk geboren en voelen zich simpelweg niet zo zeker. ,,Als het om opvoeden gaat, kunnen ze niet terugvallen op: zo ging het vroeger bij ons thuis.''

Daarbij is de online-wereld zo groot dat ouders af en toe niet weten waar ze moeten beginnen. ,,Ouders begeleiden hun kind stapje voor stapje over straat, maar online komt er, als je niet oplet, in één keer alles op een peuter af.'' Bovendien: álles wordt meer en meer online. ,,Overal is tegenwoordig een scherm. In de supermarkt, op school en in de tram. Als je je kind er al bij weg zou willen houden, kan dat helemaal niet meer.'' Okma, zelf moeder van drie kinderen en mede-auteur van een nieuwe site met tips, geeft advies over de negen belangrijkste onderwerpen waar ouders volgens het onderzoek mee zitten.