Wilders.
Volledig scherm
Wilders. © ANP

'Henk en Ingrid poot uitgedraaid'

'Henk en Ingrid wordt een forse poot uitgedraaid, op bevel van Brussel. FC Kunduz is FC Knudde'. Dat zei PVV-leider Geert Wilders gisteravond in een reactie op het bezuinigingsakkoord dat VVD en CDA sloten met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Deze partijen maakten eerder de missie in de Afghaanse provincie Kunduz mogelijk. Wilders heeft het akkoord snel gelezen voordat hij het debat inging, maar hij vond het 'drie keer niks.'

In het Catshuis vocht de PVV 'als een leeuw om de kille onweersbuien buiten te houden'. Maar FC Kunduz heeft de deuren weer wagenwijd opengezet, stelde Wilders. 'Niet alleen de Hedwigepolder wacht de zondvloed. Binnenkort zal het in elke huiskamer in Nederland gaan regenen.'

Tijdens het debat stelde Wilders verder dat hij uitkijkt naar de verkiezingen. Die gaan volgens hem over de soevereiniteit van Nederland.  'Zelf beslissen over ons geld, de grenzen, het land en onze toekomst', zei hij.

'Valse start'
Het begrotingsakkoord 'is een valse start die Nederland te kort doet'. Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom donderdag in het bezuinigingsdebat in de Tweede Kamer.

Het CDA verwijt de PvdA dat zij niet thuis gaf toen het er op aankwam om het de afgelopen tijd eens te worden over een begroting voor 2013. 'U had mee kunnen doen. De deur stond open, de handen waren uitgestoken, maar u was niet thuis', zei CDA-fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma tegen Samsom.

Die verdedigde door te zeggen dat hij weigerde 'bij het kruisje te tekenen voor een akkoord dat slecht is voor Nederland'. Buma hield Samsom voor dat hij net als de andere vijf partijen ook had moeten inleveren op zijn eigen uitgangspunten. 'Blijkbaar was u niet bereid, dat is uw keuze.'

Complimenten Rutte
Premier Rutte betitelt het begrotingsakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie als 'een fantastisch resultaat'. Rutte gaf 'alle complimenten' aan minister Jan Kees de Jager van Financiën en de vijf fracties.

'Ik kan met een gerust hart naar Brussel', zei De Jager. Hij prees de partijen die de deal overeenkwamen. Zij hebben volgens de bewindsman het landsbelang vooropgesteld en niet het partijbelang.

'Het ontsporen van de overheidsfinanciën leek even dichtbij, maar met dit akkoord is dat voorkomen', aldus De Jager. 'Niemand kan dit succes alleen claimen.'