Volledig scherm
© ANP

Henk Krol moet 2 ton misbruikt geld teruggeven

Een voormalige stichting van Henk Krol moet op korte termijn ruim twee ton misbruikt subsidiegeld terugstorten in de staatskas. Maar de stichting is blut en de ex-50Plus-leider negeert aanmaningen om uit eigen zak te betalen.

Dat blijkt uit stukken in handen van deze krant.

Het ministerie van Onderwijs heeft het onderzoek naar het subsidiemisbruik afgerond. Vast staat dat een bedrag van 206.833 euro dat de Stichting Vrienden van de Gaykrant (SVGK) ontving voor andere doeleinden is gebruikt. Dat geld moet nu binnen 2 maanden terug naar de overheid. Het misbruik vond plaats onder voorzitterschap van Krol, die 30 jaar de scepter zwaaide en alle subsidieaanvragen tekende.

Subsidies
Het huidige bestuur van SVGK, waar geen euro meer in kas zit, heeft Krol afgelopen juli persoonlijk aansprakelijk gesteld en gemaand de twee ton terug te betalen.

De politicus zou op eigen houtje subsidies hebben gebruikt om openstaande rekeningen van zijn bedrijven te betalen. De inmiddels failliete bv's, waaronder seksshop GayTel, dreven voor het bankroet op belastinggeld, stelde ook de curator.

De subsidie was eigenlijk bedoeld voor een 'digitale ontmoetingsplek' voor minderjarige homoseksuelen.

Uit een brief van Krols advocaat blijkt dat de ex-50Plus-voorman niet van plan is om de schade uit eigen zak te betalen. Hij vindt dat de stichting eerst moet aantonen dat Krol zich schuldig maakte aan 'onbehoorlijk bestuur'. 'Voorhands is geen flard van bewijs geleverd,' schrijft Krols advocaat.

Geen proces
De huidige bestuursleden van de stichting zien op tegen een proces tegen Krol. Na schikkingen met oude schuldeisers is er geen geld meer om een dure rechtszaak te voeren. 'We hebben de rotzooi opgeruimd en nu moeten wij van het ministerie het misbruikte subsidiegeld ook nog eens zien terug te krijgen bij Krol,' aldus de vorig jaar aangetreden voorzitter Janine Pijl.

Krol verwijst voor commentaar naar zijn raadsman. Die reageerde gisteren niet op verzoeken om een toelichting.

Een woordvoerder van het ministerie wil niet reageren zolang de termijn om de subsidie terug te betalen niet is verstreken.