Volledig scherm
Henk Krol © ANP

Henk Krol moet tonnen subsidie terugbetalen

Het ministerie van Onderwijs vordert tonnen subsidie terug bij een stichting waar Henk Krol de dienst uitmaakte. Het is volstrekt onduidelijk of het geld goed is besteed, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer.

In de jaren tussen 2008 en 2012 haalde Krol - oud-Kamerlid voor 50Plus - via zijn stichting Vrienden van de Gay Krant circa 300.000 euro subsidie op voor onder andere een digitale ontmoetingsplek voor homoseksuele minderjarigen.

Deze krant onthulde 2 maanden geleden dat het geld in werkelijkheid voor een groot deel ging naar de noodlijdende bedrijven van Krol, waaronder zijn seksshop.

De inmiddels failliete bedrijven van Krol gebruikten het subsidiegeld steeds vrijwel meteen om openstaande rekeningen te betalen. Daarna werden spookfacturen naar het ministerie gestuurd.

Het departement beraadt zich nog op mogelijke juridische stappen tegen Krol of de stichting. In de regel wordt subsidiemisbruik hard aangepakt. Krol laat weten dat hij helemaal niet gehoord is door het ministerie. 'Dat is opmerkelijk, zo meent mijn advocaat. Kennelijk wordt mij dus ook niets aangerekend.' Hij gaat vandaag navragen wat er speelt.

Goedgekeurd
Alle subsidieverzoeken van Krols stichting Vrienden van de Gay Krant werden destijds goedgekeurd door een accountant, maar die heeft zijn fiat inmiddels ingetrokken. Er blijken onvoldoende onderliggende stukken te zijn. 'Daarmee wordt niet meer voldaan aan de subsidievoorwaarden,' aldus Bussemaker.

Voor Krol heeft het besluit van het ministerie mogelijk grote politieke en financiële gevolgen. De 50Plus-coryfee, die staat te trappelen om terug te keren in de politiek, heeft altijd ontkend dat er sprake zou zijn van subsidiemisbruik. Nu het tegendeel blijkt, dreigt het einde van Krols politieke loopbaan. Partijoprichter Jan Nagel overwoog Krol in te zetten bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten in maart 2015, maar wilde wel dat de voormalige hoofdredacteur eerst werd vrijgepleit van subsidiemisbruik. 'We gaan de zaak nu zorgvuldig bekijken,' laat Nagel weten.

Strop
Krol moet ook vrezen voor een financiële strop. Tussen 2008 en 2011 - toen het gros van de subsidies werd toegekend - zat Krol met zijn bejaarde vader in het bestuur van de stichting. Pas later kwamen er ook bestuurders zonder familiebanden, maar die zeggen altijd in het duister te zijn gehouden. In een aangetekende brief hebben ze Krol persoonlijk aansprakelijk gesteld voor alle financiële schade.

Verder is nog niet opgehelderd waarom Krol - met alleen toezicht van zijn vader - de subsidies kreeg. Minister Plasterk, die ze toekende, had een goede band met Krol, die voor hem zelfs een glossy maakte, de Ronald. De minister zorgde er later mede voor dat Krol een koninklijke onderscheiding kreeg.