Volledig scherm
Het logo van het Zweedse modelabel H&M in een winkel in Wenen. © REUTERS

'H&M verbrandt jaarlijks 12 ton nieuwe kleding'

De Zweedse modegigant H&M heeft de afgelopen jaren ongeveer 60 ton kleding verbrand, zo blijkt uit onderzoek van een Deens TV-programma. Het gaat om kleding die de kassa niet heeft gehaald. Het bedrijf zelf ontkent.

Het programma Operation X van het Deense TV2 onderzocht juni dit jaar wat de keten met onverkochte kleding doet. Inspecties wezen uit dat het afvalverwerkingsbedrijf KARA/NOVEREN in Denemarken sinds 2013 elk jaar 12 ton nieuwe kleding vernietigde voor de multinational. Dit publiceerde het Deense programma vandaag.

Journalisten van Operation X kregen daarbij kledingstukken in handen die werden afgeleverd bij het verwerkingsbedrijf. Het zou gaan om onder meer 30.000 cowboybroeken voor kinderen en donkerblauwe broeken voor vrouwen met de prijskaartjes er nog aan. In totaal ging het om 1.580 kilo.

Overproductie

Quote

Het druist zo in tegen alles waar we voor staan

Annet Feenstra, H&M-woordvoerder Nederland

Mogelijk gaat het om overproductie, volgens Else Skjold, hoogleraar in duurzaam design van de Kolding Design School in Denemarken. ,,Het is dramatisch als we het over mode hebben, omdat trends in de mode tijdelijk zijn. Wanneer het geen mode is, kan het niet meer worden verkocht'', zegt ze tegen TV2. 

De Nederlandse modesector houdt jaarlijks 21,5 miljoen kledingstukken over. Voor modewinkels betekent dit een omzetverlies van € 313,5 miljoen.

Annet Feenstra, H&M-woordvoerder Nederland, zegt dat de keten restpartijen niet vernietigt. ,,Het klinkt als onzin in de oren. Waarom zouden we? Het druist zo in tegen alles waar we voor staan.’’ 

Recycling

De keten stimuleert klanten juist oude kleding terug te brengen, zodat zij deze kunnen recyclen. ,,Hoewel dit niets met reststromen te maken heeft, willen we elk snippertje textiel terughebben om dit een herbestemming te geven’’, aldus Feenstra.

De keten investeert daarvoor bijvoorbeeld in nieuwe recyclingtechnieken, zoals re:newcell. Katoen, viscose en andere cellulose vezels worden tot een soort - duurzaam - pulp gemalen en hergebruikt als een nieuwe vezel in textielproducties.

Test

Het hoofdkantoor van H&M in Zweden verklaarde tegen Operation X dat kleding soms om gezondheids- of veiligheidsredenen wordt verbrand. Kleding heeft bijvoorbeeld een te hoge concentratie chemische stoffen of is in contact geweest met afvalwater waardoor deze teveel bacteriën bevat. 

Operation X, in bezit van de broeken, heeft na de verklaring van H&M de kledingstukken getest. Het laboratorium vond echter geen schadelijke stoffen, noch een verontrustende hoeveelheid bacteriën.