Volledig scherm
© Taskforce Brabant Zeeland

Hennephond krijgt bij politie concurrentie van de blowbij

Concurrentie voor de hennephond uit onverwachte hoek: de politie wil de 'blowbij' in gaan zetten bij het opsporen van wietkwekerijen en xtc-labs. Een eerste test met een soort van kruimeldief met 36 bijtjes erin, bleek een succes.

Volledig scherm
De Vasor 136. © Taskforce Brabant Zeeland
Quote

Het zou mooi zijn als straks alle agenten met dit apparaat uitgerust worden

Marloes van Nistelrooij, Taskforce Brabant Zeeland

Nee, dit stukje is niet het resultaat van de geestverruimende werking van een wietsigaretje. De politie in Brabant wil serieus bijen in gaan zetten bij het opsporen van hennepkwekerijen en xtc-labs.

De hennephond krijgt er dus een geduchte concurrent bij, als het aan de Taskforce Brabant Zeeland ligt. ,,Het zou mooi zijn als straks alle agenten met dit apparaat uitgerust worden'', zegt Marloes van Nistelrooij van de taskforce.

Vasor 136
Een eerste test met de honingbijen, vorige week in Tilburg, bleek een regelrecht succes. De bijtjes, 36 stuks in een soort van kruimeldief - de Vasor 136 -, begonnen heftig te likkebaarden toen zij in de buurt van een wietkwekerij kwamen. De eigenaar was er gloeiend bij. Door hun tongetjes uit te steken doorbreken de getrainde diertjes, opgesloten in een speciale cassette, een infrarode straal, waardoor de Vasor 136 alarm slaat.

Volgens Van Nistelrooij kunnen de honingbijen in principe voor alle denkbare geuren worden getraind en dus ook voor laboratoria waar synthetische drugs worden gemaakt. De werkwijze is overigens niet heel nieuw. Enkele jaren geleden werd de Vasor in Engeland ontwikkeld om te worden ingezet bij het opsporen van explosieven.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement