Volledig scherm
Politie-uniformen wachten op hun dragers. © ANP

Herijkingsnota: Nationale Politie twee keer zo duur

De reorganisatie van de Nationale Politie valt zeker twee keer zo duur uit en duurt meer dan twee keer zo lang. Dat staat in de nog vertrouwelijke herijkingsnota van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie over de politiereorganisatie waarop het programma Nieuwsuur de hand heeft weten te leggen.

Volledig scherm
Korpschef Bouman. © ANP

Na tweeënhalf jaar van reorganiseren schrijft de bewindsman: ,,de periode om de basis op orde te brengen wordt verlengd van twee naar vijf jaar''. Ook wordt volgens Nieuwsuur het budget verdubbeld van 230 miljoen naar 460 miljoen.

De ICT en administratie zijn niet op orde, er zijn zorgen over de kennis en de kwaliteit van het werk van de recherche. Politie mensen zullen worden bijgeschoold en de computersystemen zullen worden verbeterd, aldus Van der Steur.

Lokaal maatwerk
Door de problemen is er ,,te weinig ruimte voor lokaal maatwerk'', aldus de bewindsman. ,,De periode om de basis op orde te brengen wordt verlengd van twee naar vijf jaar'', schrijft hij de bewindsman.

Verder wil hij dat burgemeesters meer zeggenschap krijgen. Het extra geld wordt onder meer besteed aan bijscholing van politiemensen en verbetering van de computersystemen.

Eerder erkende korpschef Gerard Bouman al dat de reorganisatie niet goed loopt. ,,Ik vind dat de we de snelheid onderschat hebben waarin we de dingen zouden kunnen organiseren, in dit hele complexe systeem waarbij we met iedereen afspraken moeten maken en ons daar ook aan moeten houden'', zei hij toen.