Volledig scherm
In afwachting van de uitslag van de Statenverkiezingen loopt VVD fractievoorzitter Loek Hermans door de wandelgang van de Eerste Kamer © anp

Hermans treedt na Meavita-debacle af als senator VVD

UpdateLoek Hermans treedt na het Meavita-debacle af als senator van de VVD. Het thuiszorgbedrijf waar Hermans voorzitter van de Raad van Commissarissen was, werd maandagmiddag schuldig bevonden aan wanbeleid. De VVD-coryfee vertrekt uit de Eerste Kamer, waar hij voorzitter van de VVD-fractie was.

Quote

Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbe­richt van de onderne­mings­ka­mer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen

Loek Hermans
Volledig scherm
Loek Hermans in gesprek met PvdA-fractievoorzitter Marleen Barth tijdens de stemming in de Eerste Kamer over de komst van een nieuwe zorgpolis in 2016. Archieffoto. © ANP

De aanleiding van Hermans vertrek is de uitspraak van de ondernemingskamer over Meavita. De VVD'er leidde de raad van commissarissen bij het omgevallen thuiszorgbedrijf. Hermans kreeg maandag felle kritiek van de rechters.

Zo heeft Hermans andere commissarissen 'ten onrechte niet volledig over de bestaande problemen geïnformeerd'. Ook deelde hij 'belangrijke interne en externe signalen' over het functioneren van de bestuursvoorzitter niet met andere commissarissen.

Maandagmiddag besloot de Ondernemingskamer in Amsterdam dat de vroegere top van thuiszorgorganisatie Meavita zich schuldig heeft gemaakt aan wanbeleid. De FNV had een zaak aangespannen en won na een jarenlange juridische strijd.

Verantwoordelijk
Hermans laat in een verklaring weten: ,,Ik voel mij verantwoordelijk voor de situatie waarin Meavita terecht is gekomen. Hoewel het rapport nog bestudeerd wordt, richt het persbericht van de ondernemingskamer zodanig de aandacht op mij als persoon dat het niet langer mogelijk is om mijn taken als senator uit te oefenen.''

Meavita ontstond in 2007 door een fusie. Twee jaar later ging het bedrijf ten onder met een miljoenenschuld. Meavita bood zorg aan ouderen en chronisch zieken in Den Haag, Utrecht, Groningen en de Achterhoek. Het had 20.000 medewerkers en 100.000 cliënten.

Reactie
Thuiszorggigant Meavita is ,,een symbool van wat we juist niet willen in de zorg: te grootschalig en onpersoonlijk'', zegt Kamerlid Otwin van Dijk van de PvdA. Volgens hem waren de bestuurders van het bedrijf ,,meer bezig met prestigeprojecten, hun eigen salaris en macht dan met goede zorg voor hun cliënten''. De PvdA zegt dat er meer ruimte moet komen voor kleinschalige zorg, ,,waarbij de mensen en medewerkers zelf bepalen wat nodig is. Met bestuurders die daar dienstbaar aan zijn.''

De SP wil dat er na elk faillissement een onderzoek komt naar mogelijk wanbeleid. ,,Om te voorkomen dat verantwoordelijken ontkomen'', aldus Kamerlid Renske Leijten.

Historische dag
Maandag is een historische dag, zegt de FNV. ,,Het blijkt dat toezicht houden een vak is. Toezicht houden is geen erebaantje, slapend rijk worden is er niet meer bij'', zei FNV-bestuurder Gijs van Dijk in een reactie.

De FNV zegt dat de vroegere medewerkers honderdduizenden euro's schade hebben geleden. De vakbond wil ,,eerherstel en schadevergoeding'' voor die mensen. De vroegere bestuurders en toezichthouders zouden daarvoor moeten opdraaien.

Dank
De VVD begrijpt het besluit van Loek Hermans om op te stappen uit de Eerste Kamer. ,,We zijn hem veel dank verschuldigd voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan'', liet het partijbestuur in een verklaring weten. Ook premier Mark Rutte is Hermans ,,ongelooflijk dankbaar'' voor alles wat hij voor de partij heeft gedaan.

Loek Hermans grossiert in nevenfuncties
Weinig politici hebben zo veel bijbaantjes als Loek Hermans. De VVD'er is bij tientallen organisaties voorzitter, bestuurslid, adviseur of toezichthouder geweest. Hij kwam in 2011 in opspraak vanwege problemen bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Nu krijgt hij kritiek op het gebrek aan toezicht bij het failliete thuiszorgbedrijf Meavita.

Louis Marie Lucien Henri Alphonse Hermans (64) is van jongs af aan actief in de politiek. De geboren Limburger werd op 23-jarige leeftijd lid van de gemeenteraad van Nijmegen, waar hij studeerde. Drie jaar later werd hij al verkozen in de Tweede Kamer. Hij bleef lid tot 1990. Toen werd hij burgemeester van Zwolle.

In 1994 verkaste hij naar Friesland, waar hij commissaris van de Koningin werd. Daarna werd hij minister van Onderwijs (1998-2002), lid van de Tweede Kamer (2002) en lid van de Eerste Kamer (sinds 2007). Sinds 2011 is hij voorzitter van de VVD-fractie van de Senaat. Hermans heeft momenteel ongeveer tien bijbanen. Zo is hij adviseur van tandartsenverbond NMT, Koninklijke Horeca Nederland en het Luzac College, voorzitter van het Nederlands Uitgeversverbond en toezichthouder bij de Radboud Universiteit.

Salaris
Eerder was Hermans onder meer voorzitter van MKB Nederland en het Aids Fonds, bestuurslid bij werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Sociaal-Economische Raad en de Wereldomroep. Ook was hij toezichthouder bij het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen, de Free Record Shop, voetbalclub sc Heerenveen en het Korps Landelijke Politiediensten, en adviseur bij het Waddenfonds en de Stichting Voorlichtingscentrum Crematoriumbouw.

Hermans stapte in 2011 op bij het COA, waar hij voorzitter van de raad van toezicht was. De asieldienst kwam in opspraak over het salaris en de manier van leidinggeven van bestuursvoorzitter Nurten Albayrak.