Volledig scherm
Hero Brinkman © ANP Kippa

Hero Brinkman prijst aanpak diplomaat Rusland

Hero Brinkman, politicus en politieman bij het korps Amsterdam-Amstelland, mengt zich in de discussie over de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin, zondag in Scheveningen. Op zijn Twitteraccount zegt hij dinsdag: 'Goede reactie van Haagse dienders. Russische diplomaat moet gewoon zijn kind niet slaan! Walgelijk!! Poetin kan het heen en weer krijgen'.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekendgemaakt door de politie in Den Haag. Daar wordt nog onderzoek naar gedaan. Inmiddels lopen de diplomatieke gemoederen tussen Nederland en Rusland hoog op door de aanhouding.

Een woordvoerder van de Amsterdamse politie zei dat de korpsleiding woensdag over de tweet van Brinkman praat.

Brinkman werkte bij de politie in de regio Amsterdam van 1985 tot hij in 2006 politiek verlof kreeg om zijn PVV-zetel in de Tweede Kamer in te nemen. Hij bleef in dienst van de politie, maar hij kreeg geen salaris en was vrijgesteld van politiewerk. Begin september begon Brinkman aan een herintredingsprogramma voor opleiding en bijscholing, waarna hij aan het werk gaat bij de recherche.

Brinkman is inmiddels geen lid meer van de PVV. Hij zit namens zijn eigen Onafhankelijke Burgerpartij (OBP) in Provinciale Staten van Noord-Holland.

Hij werd vorig jaar veroordeeld tot een voorwaardelijke boete omdat hij zijn buurman met een bijl bedreigde. In 2009 kreeg hij het aan de stok met een barman van perscentrum Nieuwspoort, die weigerde hem nog langer drank te schenken. In 2001 zou Brinkman hebben geprobeerd een alcoholcontrole te ontwijken, door met gedoofde lichten hard langs een politiefuik te rijden. Later werd hij thuis aangehouden.