Herstel-NL geeft strijd tegen lockdown niet op, ondanks turbulente start
Ondanks de storm aan kritiek die de plannen van Herstel-NL losmaakten en meerdere boegbeelden die opstapten, gaat het platform door met actievoeren. Vandaag trappen ze af met een nieuwe campagne om een einde te maken aan de avondklok en de lockdown.
Delen per e-mail
Volgens het platform moeten scholen, winkels, horeca en culturele voorzieningen nog steeds zo snel mogelijk weer open. Kwetsbaren werken thuis of gaan in de ziektewet, voor hen worden veilige zones en tijdslots ingericht. Buiten die ‘veilige zones’ is veel weer mogelijk.
Sinds de turbulente start is er niets veranderd aan de oorspronkelijke oproep van de groep artsen, economen en wetenschappers. Ook niet nadat medisch experts gehakt maakten van de plannen. Zij vroegen zich af of het werkelijk de bedoeling was om bejaarden in een reservaat te stoppen zodat anderen los kunnen gaan op festivals en lekker kunnen shoppen. Ouderen beschermen zich nu al, zo stelden zij. Ondanks dat heel Nederland nog maar één bezoeker mag ontvangen en ondanks de avondklok daalt het aantal besmettingen nog steeds maar moeilijk. Ze waarschuwen dat als je boel los gooit er totale overbezetting dreigt in de ziekenhuizen.
Complex
Herstel-NL heeft zich niet laten afschrikken door die kritiek. Ook hebben ze geen moment overwogen om te stoppen met hun campagne. Vanaf vandaag zijn nieuwe advertenties in kranten en spotjes op tv weer volop te zien. ,,Ons verhaal is complex. Mensen snappen het misschien niet in één keer en daarom leggen we het nu nogmaals uit”, zegt voorzitter Robin Fransman van Herstel-NL.
Volgens Fransman wil Herstel-NL helemaal niet bejaarden in reservaten stoppen en ook niet alles open gooien. ,,Ons voorstel is niet stop met nadenken, maar geef sectoren de ruimte om zelf na te denken het voor iedereen veilig te maken. Want dit is niet veilig voor studenten, voor mensen in de horeca, voor winkeliers en nog heel veel groepen in de samenleving. De levens van kwetsbaren zijn belangrijk, maar ook van de minder kwetsbaren. Het is echt niet onze bedoeling om alles maar open te gooien. We moeten een betere balans vinden.”
Dat Herstel-NL doorgaat op de ingeslagen weg is des te opvallender omdat er kort na de lancering ook een aantal boegbeelden uit het platform stapten. Het ging om Rabobank Amsterdam-voorzitter Barbara Baarsma, econoom Bas Jacobs en voormalig CPB-directeur Coen Teulings. Volgens het platform zou er politieke druk zijn uitgeoefend, maar de prominenten zelf namen daar afstand van.
Beschadigd
Het vertrek van enkele boegbeelden was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.
Is de geloofwaardigheid van Herstel-NL niet onherstelbaar beschadigd nu deze prominenten zijn vertrokken? Fransman vindt van niet. ,,Dat vertrek was niet leuk, en natuurlijk heeft het ons beschadigd, maar we hebben ook weer nieuwe aanwas gekregen.” Volgens Fransman bestaat het platform nu uit zo’n 50 mensen. ,,Maar de les die we hebben geleerd is dat we niet meer de aandacht moeten vestigen op boegbeelden.”
Rest de vraag of deze nieuwe campagne nog wel zin heeft, nu minister Hugo de Jonge vorige week beloofde dat elke Nederlander voor 1 juli een coronaprik in zijn arm heeft. Daarmee zou de pandemie onder controle moeten zijn. Toch weerhoudt dat Herstel-NL niet om weer de barricades op te gaan. Fransman: ,,We zijn er bijna zegt de minister maar juli is het pas over vier maanden. Elke week dat dit langer duurt leidt het tot meer gezondheidsschade. Ons plan kan in paar weken gerealiseerd worden. Daar komt bij dat we niet weten of het daadwerkelijk gaat lukken met die vaccinaties. Misschien duiken er weer nieuwe varianten van het virus op. We moet blijven kijken naar oplossingen die houdbaar zijn ook op de lange termijn.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMJoost mag 't weten
Ik vind het niet fijn dat de hond in bed slaapt
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij jullie vragen. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Testevenementen
Kabinet wil doorgaan met Fieldlabs ondanks kritiek
Het demissionaire kabinet wil doorgaan met zogeheten Fieldlab-evenementen die de komende tijd staan gepland, ondanks de kritiek die is losgebarsten over een 538-Oranjedag in Breda komende zaterdag. Tegenstanders vrezen het grote besmettingsgevaar nu de ziekenhuizen nog vol met coronapatiënten liggen. Maar het kabinet vindt het belang van de wetenschappelijke onderzoeken achter deze evenementen groot in verband met de heropening van de samenleving. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
23
Reacties op Sidney Smeets: ‘We gaan hem toch geen wachtgeld geven?’
Lezers van onze krant en site kunnen zelf een ingezonden brief sturen via brieven@ad.nl. Hieronder een selectie van de lezersbrieven die zaterdag 17 april in de krant verschenen over onder meer de Olympische Spelen en Sidney Smeets. -
PREMIUMJoost mag 't weten
Mijn hele gang staat vol met pakketjes voor de buren
Wijsheid komt met de jaren. Omdat acteur Joost Prinsen (78) een eind op weg is, beantwoordt hij jullie vragen. -
PREMIUMVideo
Corona slaat dodelijker toe onder Hindoestanen: 'Genetisch gezien heel gevaarlijke doelgroep’
Hindoestaanse Hagenaars overlijden gemiddeld twee keer vaker aan corona dan besmette mensen in andere groepen. Er is veel overgewicht en diabetes en dat maakt besmetting gevaarlijker. Getroffen families in Den Haag, de Hindoestaanse hoofdstad van het land, praten er liever niet over. ,,Er is schaamte.”