Volledig scherm
Een damhert dat in de bosgebieden rond Oranjewoud zo'n twee weken heeft rondgelopen met een afrasterpaal en draden in zijn gewei, is afgeschoten. © BENNIE VAN DER WEIDE

Hert loopt twee weken met paal in gewei: afschieten enige optie

In de bossen bij het Friese dorpje Oranjewoud is een damhert afgeschoten nadat het twee weken lang met de paal  van een hek in zijn gewei heeft rondgelopen.  Volgens de Faunabeheereenheid Friesland was afschieten de enige optie.

Fietsers en wandelaars zagen het dier al enkele weken rondlopen met een deel van een afrastering in zijn gewei. Volgens de Leeuwarder Courant oogde het hert weliswaar onfortuinlijk, maar op dat moment nog wel gezond. Wanneer het gelukt was om het beest te verdoven, was het nog mogelijk geweest hem te verlossen uit de benarde situatie.

Volgens de Faunabeheereenheid Friesland was het dier echter zo schuw, dat ze geen kans zagen om het te verdoven.  Daarnaast bestond het vermoeden dat het hert inmiddels meerdere verwondingen zou hebben en dat er daardoor geen redden meer aan was. Afschieten bleek  daardoor de enige optie.