Het AMC zoekt cokegebruikers, en dan vooral vrouwelijke
Het Amsterdam UMC is op zoek naar mensen die regelmatig een lijntje cocaïne snuiven. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dat één op de veertig Nederlanders tussen de 15 en 35 jaar wel eens coke gebruikt, is er veel schroom om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zeker vrouwen zijn moeilijk te vinden.
Onderzoekster Anne Marije Kaag plaatst daarom een oproepje met de vraag of mannelijke én vrouwelijke cokegebruikers tussen de 18 en 45 jaar zich bij haar willen melden voor een kort onderzoek. De deelnemer is ongeveer twee uur kwijt en ontvangt 50 euro. Kaag: ,,Zowel mannen als vrouwen gebruiken coke. Maar onderzoek heeft zich tot nu toe vooral gericht op mannen. Daarom weten we maar weinig over de processen die een rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van verslaving bij vrouwen.”
Het is niet eenvoudig om gebruikers te vinden en over te halen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is zelfs nóg lastiger dan met alcohol, omdat het gebruik van cocaïne volgens de letter van de wet strafbaar is. Veel gebruikers lopen er daarom niet mee te koop dat ze regelmatig een lijntje snuiven.
Alcohol-plaatjes
Kaag is geen onbekende in het doen van onderzoek rondom verslavingen. Al eerder deed ze dergelijk onderzoek bij zware drinkers. Hiermee heeft ze aangetoond dat het brein van mannelijke en vrouwelijke zware drinkers anders reageert op alcoholplaatjes. Dit wijst erop dat er verschillende processen zijn die ten grondslag liggen aan problematisch alcoholgebruik, aldus de onderzoeker.
Nu wil ze hetzelfde doen bij cocaïnegebruikers. Maar hoe gaat zo'n onderzoek in zijn werk? Vrijwilligers moeten vragenlijsten invullen over drugs- of alcoholgebruik, over eventuele traumatische ervaringen en over de psychische gesteldheid. Daarna moeten ze in de MRI gaan liggen, waar Kaag dan een hersenscan laat maken. De vrijwilligers krijgen plaatjes te zien, waaronder foto’s met cocaïne. Ook zien ze beelden met een negatieve emotionele lading. De MRI legt vast welk gebied op de hersenen reageert op de beelden. Kaag zoekt ongeveer dertig vrouwen en dertig mannen voor deze studie. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld, de preventie en behandeling van cocaïneverslaving te verbeteren.
Mensen die aan het onderzoek willen meedoen, kunnen zich aanmelden via de website www.conemo.nl. Uiteraard geven de onderzoekers de deelnemers op verzoek advies over hoe iemand het cocaïnegebruik kan verminderen of helemaal kan stoppen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
commentaar49
Bananasplit nam mensen in de maling, dit programma neemt mensen de maat
-
Intimidatie en vriendjespolitiek: Jacobine Geel legt taken neer als voorzitter College voor de Rechten van de Mens
Jacobine Geel heeft haar taken als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens tijdelijk neergelegd, omdat ze naar eigen zeggen ziek is geworden door de bestuurscrisis. Dat heeft zij haar collega’s per brief laten weten. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUM11
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen. -
Verwarring over handbagageregels bij reizigers: wat mag nu wel in de handtas?
De nieuwe bagageregels op Schiphol zorgen voor meer gemak bij reizigers maar ook voor verwarring en soms teleurstelling. Want wat mag nu wel of niet in de handbagage?
-
met video
Rutte trekt boetekleed aan over Groningen, motie van wantrouwen haalt geen meerderheid
-
-
-
autotest
Zo gaat de Renault Espace met zijn tijd mee: van MPV naar SUV
De zesde generatie van de Renault Espace heeft weinig gemeen met de praktische busjes van de eerste vier generaties. De multifunctionele indeling uit het verleden is verdwenen en soepele zescilinders maakten plaats voor haperende hybrides. -
39
Mark Rutte bewijst: we willen problemen aanpakken, zolang we maar niet hoeven te veranderen
Dat Rutte wordt aangerekend dat hij de crises in Nederland niet oplost is begrijpelijk. Maar het is ook hopeloos naïef, schrijft hoofdredacteur Rennie Rijpma in dit commentaar.