Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Shutterstock

Het AMC zoekt cokegebruikers, en dan vooral vrouwelijke

Het Amsterdam UMC is op zoek naar mensen die regelmatig een lijntje cocaïne snuiven. En dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ondanks dat één op de veertig Nederlanders tussen de 15 en 35  jaar wel eens coke gebruikt, is er veel schroom om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Zeker vrouwen zijn moeilijk te vinden.  

Onderzoekster Anne Marije Kaag plaatst daarom een oproepje met de vraag of mannelijke én vrouwelijke cokegebruikers tussen de 18 en 45 jaar zich bij haar willen melden voor een kort onderzoek. De deelnemer is ongeveer twee uur kwijt en ontvangt 50 euro. Kaag: ,,Zowel mannen als vrouwen gebruiken coke. Maar onderzoek heeft zich tot nu toe vooral gericht op mannen. Daarom weten we maar weinig over de processen die een rol spelen bij het ontstaan en de behandeling van verslaving bij vrouwen.”

Het is niet eenvoudig om gebruikers te vinden en over te halen om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek. Het is zelfs nóg lastiger dan met alcohol, omdat het gebruik van cocaïne volgens de letter van de wet strafbaar is. Veel gebruikers lopen er daarom niet mee te koop dat ze regelmatig een lijntje snuiven. 

Alcohol-plaatjes

Kaag is geen onbekende in het doen van onderzoek rondom verslavingen. Al eerder deed ze dergelijk onderzoek bij zware drinkers. Hiermee heeft ze aangetoond dat het brein van mannelijke en vrouwelijke zware drinkers anders reageert op alcoholplaatjes. Dit wijst erop dat er verschillende processen zijn die ten grondslag liggen aan problematisch alcoholgebruik, aldus de onderzoeker. 

Nu wil ze hetzelfde doen bij cocaïnegebruikers. Maar hoe gaat zo'n onderzoek in zijn werk? Vrijwilligers moeten vragenlijsten invullen over drugs- of alcoholgebruik, over eventuele traumatische ervaringen en over de psychische gesteldheid. Daarna moeten ze in de MRI gaan liggen, waar Kaag dan een hersenscan laat maken. De vrijwilligers krijgen plaatjes te zien, waaronder foto’s met cocaïne. Ook zien ze beelden met een negatieve emotionele lading. De MRI legt vast welk gebied op de hersenen reageert op de beelden. Kaag zoekt ongeveer dertig vrouwen en dertig mannen voor deze studie. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om bijvoorbeeld, de preventie en behandeling van cocaïneverslaving te verbeteren. 

Mensen die aan het onderzoek willen meedoen, kunnen zich aanmelden via de website www.conemo.nl. Uiteraard geven de onderzoekers de deelnemers op verzoek advies over hoe iemand het cocaïnegebruik kan verminderen of helemaal kan stoppen. 

  1. 'Moordenaar legde studente Tanja Groen (18) in leeg graf', grote operatie op begraafplaats
    VIDEO

    'Moordenaar legde studente Tanja Groen (18) in leeg graf', grote operatie op begraaf­plaats

    Tanja Groen (18) is op de avond van haar verdwijning in 1993 mogelijk vermoord en in een al gedolven graf gelegd. Dat zegt Peter R. de Vries, die de familie bijstaat, tegen deze nieuwssite. ,,Het scenario is dat ze op de avond dat ze verdween is vermoord en door de dader in een vers gedolven graf is gelegd, waar de volgende dag een kist in is gegaan met een overledene en het graf is dichtgegooid”, zei De Vries. Hij is aanwezig bij de opgraving op het kerkhof aan De Beente in Maastricht.