Volledig scherm
© ANP

Het beste moment voor afspraken over echtscheiding? Vóór de bruiloft

Wie trouwt, moet gelijk harde afspraken maken over een relatiebreuk, om te voorkomen dat die uitdraait op een vechtscheiding. Netwerk Notarissen biedt bij het opstellen van huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontract een 'antivechtscheidingsclausule' aan.

Veel bruidsparen doen elkaar de mooiste, meest romantische huwelijksgeloften. De antivechtscheidingsclausule van Netwerknotarissen is de minst romantische belofte denkbaar, maar wel een broodnodige. Want een op de vijf scheidingen waarbij kinderen zijn betrokken, verwordt tot een vechtscheiding waarin de voormalig geliefden elkaar het licht in de ogen niet gunnen. De kinderen zijn de dupe.

,,Wij vinden dat we als notarissen ons steentje moeten bijdragen aan het voorkomen van vechtscheidingen'', zegt Lucienne van der Geld, directeur van het samenwerkingsverband van 160 notariskantoren in Nederland. ,,Er staan afspraken in de clausule over hoe ze met elkaar communiceren, dat ze geen spullen van elkaar beschadigen en binnen welke termijnen ze op inhoudelijke berichten en documenten over de scheiding moeten reageren. Tijd rekken, moddergooien en andere zaken die de scheiding blokkeren, worden er zo veel als mogelijk mee voorkomen.''

Boete

Als de oud-geliefden er bij de scheiding niet uitkomen dan geldt wat in goede tijden werd afgesproken. Wie die oude afspraken breekt, krijgt een fikse boete. De hoogte wordt vooraf door het bruidspaar vastgesteld. Volgens de notarissen zeggen mensen die gescheiden zijn dat betere afspraken vooraf veel ellende hadden kunnen voorkomen.

Er kan ook een kinderparagraaf aan de antivechtscheidingsclausule worden toegevoegd. Die vormt het fundament voor het ouderschapsplan dat bij scheiding gemaakt moet worden. ,,Het is makkelijker om afspraken te maken als je relatie goed en de scheiding nog niet in zicht is,'' stelt Van der Geld, die de clausule bedacht. De notarissen gaan de antivechtscheidingsclausule standaard aanbieden.