Het bewijs is er nu: na vaccinatie kun je het coronavirus niet meer overdragen
nieuw onderzoek/VIDEOGoed nieuws: vaccinatie tegen corona beschermt niet enkel de ingeënte persoon zelf, maar voorkomt ook besmetting van anderen, blijkt uit een nieuwe studie van het Amerikaanse RIVM. Immunoloog Ger Rijkers spreekt van bijzonder goed nieuws.
Delen per e-mail
Hoewel artsen en wetenschappers het al langer vermoeden, was tot nu toe niet aangetoond dat vaccinatie tegen corona iemand ook niet langer besmettelijk maakt. ,,Vaccinatie beschermt jou tegen ziekte door corona, maar we weten nog niet of iemand die gevaccineerd is toch het virus kan verspreiden”, schrijft het RIVM momenteel op de eigen website daarover.
Een studie van het Amerikaanse Centers of Disease Control and Prevention, het RIVM van de VS, laat nu zien dat inenting met de vaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna, verspreiding van het coronavirus grotendeels voorkomt. Na de eerste prik daalde de besmettingskans binnen twee weken met 80 procent, na de vereiste tweede prik zelfs met 90 procent.
Echte wereld
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 3.950 gezondheidswerkers, hulpverleners en anderen werknemers die beroepshalve een hoge kans lopen op besmetting met het coronavirus. Tussen half december en half maart leverden zij wekelijks een neus-swab in voor een PCR-test, of ze nu coronasymptomen vertoonden of niet.
Rochelle Walensky, topvrouw van het CDC, spreekt van bijzonder goed nieuws. ,,Het onderzoek suggereert dat gevaccineerde personen het virus niet bij zich dragen en ook niet ziek worden”, stelde de Amerikaanse Jaap van Dissel. ,,En dat zien we niet alleen in klinische onderzoeken, maar ook in ‘echte wereld’ omstandigheden.”
Mooie studie
Nederlandse immunoloog Ger Rijkers, verbonden aan het Elisabeth-TweeSteden ziekenhuis in Tilburg is al even enthousiast. ,,De algemene redenatie rond inenting was tot nu toe: je laat je vaccineren om zélf beschermd te zijn, eigenlijk een egoïstisch motief. Deze studie laat zien dat je anderen eveneens beschermt, er is ook een altruïstisch motief.”
Rijkers spreekt over een heel mooi opgezette studie, die hij eigenlijk zelf had willen doen in Tilburg. ,,We kregen de financiering er alleen niet voor rond.” Het onderzoek laat zien dat de circulatie van het virus door grootschalige vaccinatie enorm wordt teruggebracht, stelt hij.
Dit is een hele mooie studie, die laat zien dat er ook een altruïstisch argument is voor vaccinatie
Met deze uitkomst kan de overheid jongeren straks beter motiveren om zich te laten vaccineren, zegt immunoloog Rijkers, die tevens hoogleraar biomedische wetenschappen is aan het Roosevelt University College te Middelburg. ,,Want nu hoor je nog wel eens: dat doe ik niet, want ik word toch niet ziek. Maar jongeren helpen dus ook anderen en dragen na vaccinatie niet meer bij aan het beruchte R-getal.”
Waarom zou je het coronavaccin nemen als je gezond bent? Professor Marjolein van Egmond (Amsterdam UMC) legt het uit. Tekst gaat verder onder de video...
Vaccinatiepaspoort
De uitkomsten van de Amerikaanse studie brengt een vaccinatiepaspoort een stuk dichterbij, denkt Rijkers. ,,Die discussie is gaande, maar het feit dat inenting besmetting grotendeels voorkomt, is een belangrijk argument om te zeggen: wie zich vaccineert mag weer naar de bioscoop, een restaurant of de disco.”
De uitkomsten van de Amerikaanse studie gelden voor zogenaamde mRNA-vaccins, zoals die van Pfizer/bioNTech en Moderna. Volgens Rijkers geldt het waarschijnlijk ook voor andere typen vaccins, zoals dat van Janssen. ,,Dat moet uiteraard netjes worden aangetoond, maar het Leidse Janssen-vaccin bestrijdt dezelfde component van het virus. Ik verwacht het zelfde effect.”
De immunoloog ziet nog wel een ‘maar’ het feit dat de studie zeer recent is uitgevoerd. ,,Of de bescherming van de vaccins volgend jaar even groot is, moet blijken.” Dat geldt al helemaal voor de 80 procent bescherming na de eerste doses vaccin. ,,Die effectiviteit is slechts gemeten in de korte periode tussen eerste en tweede prik.”
Israëlische studie
Desalniettemin betekenen de uitkomsten dus goed nieuws. Zeker nu het blad Nature vrijwel tegelijk een Israëlische studie naar de effectiviteit van het Pfizer/BioNTech-vaccin publiceerde, met een soortgelijk resultaat.
Gevaccineerden blijken ook hier nauwelijks besmettelijk, schrijven de onderzoekers. Wel werkt het vaccin boven de 80 jaar significant minder en blijken personen met serieuze medische aandoeningen als diabetes of CPD duidelijk minder beschermd.
Of het Amerikaanse RIVM na de studie binnenkort zijn adviezen gaat aanpassen en gevaccineerden bijvoorbeeld geen mondkapje meer hoeven te dragen is nog onduidelijk. In de VS zijn momenteel al 142 miljoen prikken gezet met de vaccins van Pfizer en Moderna. Het onderzoek van CNC krijgt veel aandacht in de VS.
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
‘Vaccineren werkt’
Volgens CDC-baas Walensky bewijzen de uitkomsten dat vaccineren werkt. ,,Deze resultaten bieden hoop aan de miljoenen Amerikanen die dagelijks tegen Covid-19 worden gevaccineerd en aan hen die binnenkort de gelegenheid krijgen hun mouw op te stropen voor vaccinatie. Deze geautoriseerde vaccins zijn het belangrijkste instrument om een einde te maken aan deze verwoestende pandemie.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
video
Moet ik de prik nemen als ik al corona heb gehad? En 17 andere vaccinatievragen
Lezers reageerden massaal op de oproep om vragen over het coronavaccin voor te leggen aan experts. We hebben de meestvoorkomende vragen samengevat, en van antwoord voorzien. ,,Twee verschillende vaccins nemen? Zou ik niet doen!’’ -
PREMIUMColumn
Het was weer prijsschieten voor iedereen die zich criticaster van ons coronabeleid noemt
Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt. -
PREMIUM
Hoofdhaar brengt politie 34 jaar na moord op Lien (54) bij dader: ‘Mijn vader wist direct al dat hij het had gedaan’
Inwoners van Rotterdam zijn in rep en roer als in de vroege ochtend van donderdag 3 juli 1986 het nieuws doorsijpelt dat er een moord is gepleegd. Lien Tellekamp-Stals is om het leven gekomen. De zaak blijft decennia lang onopgelost, tot groot verdriet van haar echtgenoot Jan en zoon Ruud. 34 jaar na dato wordt de dader op een bijzondere manier gevonden. -
PREMIUMTechnische Dienst
‘Met deze techniek had een drama als Pukkelpop wellicht voorkomen kunnen worden’
Sociale media staan vol met een schat aan informatie. Veel meer dan grappige kattenfilmpjes en foto’s van foodporn. Met de juiste voelsprieten zijn snel en accuraat data te vinden die de wereld een stuk prettiger en veiliger kunnen maken. Die voelspriet heet PublicSonar. -
video
Burgemeesters tegenover kabinet in terraskwestie: ‘Neem een gecalculeerd risico’
Studenten kunnen vanaf 26 april weer deels fysiek onderwijs volgen, melden Haagse bronnen. Andere verruimingen gaan pas op z’n vroegst 28 april in. Burgemeesters willen al eerder meer ruimte voor terrassen en buitenlocaties, maar volgens het kabinet zit dat er nu niet in.
-
Jihadbruid Fatima H. draait vier jaar de cel in na ontsnapping uit Syrisch detentiekamp
Jihadbruid Fatima H. is veroordeeld tot een celstraf van vier jaar. Dat is net zoveel als werd geëist tegen de vrouw die tot het allerlaatste moment in Syrië verbleef, waar ze naartoe ging om deel uit te maken van het inmiddels ingestorte kalifaat van IS. Met hulp van een Nederlander wist ze uit een detentiekamp in Syrië te ontsnappen. -
Bakerpraatjes
Ieder kind kost een tand? ‘Er is een relatie tussen aantal kinderen en aantal verloren tanden’
Het geslacht van je baby voorspel je met baking soda, je wordt niet zwanger als je borstvoeding geeft en wanneer je last hebt van pukkels, dan krijg je een meisje. Er doen tal van bakerpraatjes de ronde. Fictie? Of zit er toch een kern van waarheid in? Vandaag: iedere zwangerschap kost een tand. -
PREMIUMKoken & eten
Zijn asperges lustopwekkend? Vijf feiten en fabels over het witte goud
Bij sommige boeren vind je ze al, maar donderdag begint het aspergeseizoen echt. Dan zijn we weer even in de ban van de groente waarover veel mythes bestaan.
28 reacties
hub dorenberg
Redacteur
Chrissy Taylor
Liam Zwitser
Jan Bergmans