Volledig scherm
© ANP

Het coronanieuws van donderdag 2 april: bijlezen in één minuut

De stroom aan nieuwsberichten over het coronavirus is amper bij te benen. In dit artikel brengen we het belangrijkste nieuws van vandaag in een kort overzicht. 

Sterfgevallen
De afgelopen 24 uur zijn er in Nederland 166 meldingen gedaan van mensen die zijn overleden aan het coronavirus. Het totaal aantal overleden patiënten komt daarmee op 1339. Dat meldt het RIVM in de dagelijkse update. Het aantal van 166 nieuw gemelde sterfgevallen is het een-na-hoogste tot nu toe, 31 maart waren het er 175. Het RIVM benadrukt dat deze 166 mensen lang niet allemaal in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Wereldwijd zijn inmiddels meer dan 50.000 mensen bezweken aan het virus. 

Ic-bedden
Het aantal coronapatiënten dat momenteel op de intensive care ligt bedraagt nu 1273, 82 meer dan gisteren. Voor de komende twee weken lijkt het erop dat er genoeg plek is, als de voorspellingen kloppen, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Omdat de ziekenhuizen in Noord-Brabant de toename zien afvlakken (en fors hebben uitgebreid), kunnen de Brabantse ziekenhuizen nu ook patiënten overnemen van andere provincies.

Gemiddelde leeftijd omlaag
De gemiddelde levensverwachting in Nederland zal dit jaar naar beneden moeten worden bijgesteld, als gevolg van de hogere sterfte door corona. Dat zeggen het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en andere deskundigen. Of dat ook voor volgend jaar geldt, is volgens het CBS ‘lastiger te voorspellen'. 

Rutte: Belgen en Duitsers, blijf thuis!
Premier Rutte doet een dringende oproep aan Duitsers en Belgen om rond Pasen niet naar Nederland te komen. ,,Bleib zuhause, rester à la maison!”, zegt hij. Ook wordt Nederlanders die per vliegtuig aankomen vanuit de Verenigde Staten gevraagd om vanaf nu twee weken in thuisquarantaine te gaan. 

De regels
Nederland kent geen lockdown, maar wel coronamaatregelen die gelden tot en met 28 april. Wat die regels precies zijn en voor wie die gelden vind je in dit overzicht:

Afleiding nodig? Met deze verhalen kom je deze periode door. Lees alle verhalen in ons coronadossier

In onderstaand dashboard meer informatie over het verloop en de besmettingen per gemeente (klik in onze app halverwege de scrollbar om te scrollen):