Volledig scherm
© Robin Utrecht

'Het echte gevecht moet voor PvdA nog beginnen'

De nieuwe PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher 'wil het fatsoen terugbrengen' en richt zijn pijlen op Geert Wilders en Mark Rutte. De PvdA-leden heeft hij overtuigd, nu de kiezers nog.

Asscher wil het Torentje in als de stem van de 'zwijgende meerderheid' die genoeg heeft van geschreeuw en verdeeldheid. Maar hij weet ook dat hij nog een lange weg te gaan heeft, met zo'n tien zetels voor zijn partij in de peilingen. ,,Het echte gevecht moet nog beginnen'', beseft Asscher.

De vicepremier is eraan gewend om te winnen. In Amsterdam won hij twee keer glansrijk de raadsverkiezingen. Gisteren kreeg hij de meeste leden achter zich.

Quote

Als Lodewijk ergens voor gaat, dan wil hij ook winnen

PvdA'er

Fouten
Niet dat alles Asscher altijd maar komt aanwaaien, aldus de mensen in zijn omgeving. Hij werkt er hard genoeg voor, willen ze maar zeggen. Daar komt bij dat hij over lenigheid beschikt om fouten van zich af te schudden. Hij is fameus om zijn duikgedrag: als er een moeilijke brief naar de Kamer moet, probeert hij zijn naam er onder vandaan te krijgen.

De van huis uit jurist lijkt misschien de ideale schoonzoon met zijn zachte stem en vriendelijke glimlach, maar is tegelijk een snoeiharde politicus die ver gaat om zijn idealen te verwezenlijken. Hij verraste Samsom tijdens de campagne met vileine aanvallen, zoals het verwijt dat Samsom zijn principes had weggegeven tijdens de formatie. ,,Als Lodewijk ergens voor gaat, dan wil hij ook winnen'', zegt een PvdA'er.

Onderhandelaar
Asscher geldt als een harde onderhandelaar, die steevast het onderste uit de kan probeert te halen. Hij is een lastiger type dan de pragmatische Samsom, klaagt de VVD. Asscher is meer een klassieke sociaal-democraat, die een eerlijke arbeidsmarkt en integratie tot zijn speerpunten maakte.

Asscher wil het in de komende verkiezingen als normstellende en verbindende politicus opnemen tegen Rutte en Wilders, die nu de peilingen aanvoeren, en zijn partij weer opstuwen. Aan zelfvertrouwen heeft het hem nooit ontbroken.