Volledig scherm
© ANP XTRA

Het gaat weer vriezen!

Liefhebbers van lekker weer zullen vrijdagmorgen niet blij zijn. Het is die dag misschien wel 4 mei, maar in de nacht naar vrijdag kan het lokaal gaan vriezen. Dat meldt Weerplaza

In de nacht naar vrijdag kan er lokaal vorst zijn. Het weer wordt vrij helder, de wind gaat liggen en de lucht waarin we zitten is nog niet echt warm. Alles bij elkaar kan dit tot hier en daar vorst leiden. De grootste kans op vorst bestaat op windstille plaatsen in het binnenland.

Op de koudste plaatsen in ons land kan het zomaar 3 graden gaan vriezen. Op de meeste plaatsen zal het echter wel meevallen en zal het op tien centimeter boven de grond niet veel kouder dan -1 of -2 graden worden. In Nederland wordt de gevoelstemperatuur op 1,5 meter boven de grond gemeten. Ook op die hoogte kan het plaatselijk gaan vriezen vrijdagochtend.

Maatregelen

Normaal is het in deze tijd van het jaar ongeveer 7 graden. Toch is het niet zeldzaam dat het af en toe vriest in mei. Wel moeten maatregelen worden genomen, want door de hogere temperaturen van de afgelopen tijd staan veel bomen en planten al in bloei. Een deel hiervan is niet bestand tegen de vorst en zal dus goed beschermd moeten worden. Ook fruitboeren zullen maatregelen moeten nemen om ervoor te zorgen dat zij niet te veel schade oplopen door de vorst.