Volledig scherm
PREMIUM
Özcan Akyol © Joost Hoving

Het gebrek aan ophef over Jodenhaat is gewoon eng

columnÖzcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.

Dat er in ons land een structureel probleem met antisemitisme bestaat, is iets wat we onderhand niet meer kunnen ontkennen. Deze week was het joodse restaurant HaCarmel in Amsterdam voor de zoveelste keer het doelwit van mensen die de eigenaren en de gasten van het etablissement wilden intimideren.

Eerder sloeg een Palestijnse vluchteling uit Syrië een raam in van het restaurant. Een tijd daarna werden ruiten met etensresten besmeurd. En weer een paar maanden later gooiden voorbijgangers stenen tegen het pand - allerlei banale uitingen van een giftige haat.

Ditmaal hadden de jodenhaters gekozen voor een pakketje dat verdacht veel op een bom leek, waardoor de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een paar uur onderzoek moest doen, met robots en al. Het was loos alarm. Het ging om een nepbom.

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.