Het harde leven van Oost-Europeanen: ‘We worden minderwaardig behandeld, dat pikken we niet meer’
Ze kwamen voor een beter leven naar Nederland, maar veel Oost-Europeanen belanden in een web van uitbuiting, huisjesmelkers en malafide uitzendbureaus en leven in mensonterende omstandigheden. ‘Dit mag in onze stad niet gebeuren’.
Tien Poolse vrouwen zitten rond een tafel. Ze luisteren naar een man die hen in het Engels vertelt waarom hij hier is, en waarom zij hier zitten. ,,We willen jullie helpen”, zegt de man. Het is Richard Moti, wethouder in Rotterdam. ,,We willen dat jullie hier ook een goed leven krijgen. Daarom zijn we hier.”
Hij wil hun verhalen horen. Die vertellen ze, in het Pools (via een tolk), of in gebroken Engels. De meesten zijn boven de veertig, hebben kinderen, en wonen hier al jaren. Ze woonden in dorpjes of provinciesteden voor ze hier naartoe kwamen, op zoek naar werk en een beter leven. Of dat gelukt is? Ze halen één voor één hun schouders op.
Rotterdam wil de problemen met Oost-Europese arbeidsmigranten aanpakken. Het AD volgde het eerste jaar van de aanpak op de voet. Vandaag deel 1 in een serie van vier afleveringen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Video110
VVD-top krijgt toch weer wat tijd voor asielpakket, maar ‘veenbrand’ woedt: ‘Mark, schiet eens op’
Apeldoorn -
PREMIUM
Nergens in Rotterdam was opkomst bij de verkiezingen zo laag als in Carnisse en Tarwewijk. Toeval?
Nergens in Rotterdam was de opkomst bij de verkiezingen zo laag als in Carnisse en Tarwewijk, de wijken waar bijna een kwart van de bewoners uit Oost-Europa komt. ,,Het zegt Poolse mensen niks, sorry.’’ -
PREMIUM
Zo ben je de buxusmot te slim af: ‘Timing van de behandeling is cruciaal’
Buxusliefhebbers, let op, de rupsen van de buxusmot zijn al volop aan de vraat. Rond deze tijd verpoppen ze tot mot, met een nieuwe generatie tot gevolg. Ingrijpen is de boodschap! Hoe roep je de plaag een halt toe en houd je je geliefde planten gezond? Tuinexpert Laurence Machiels weet raad: ,,Een feromoonval lokt de mannetjes en kan voorkomen dat de buxusmotten paren.’’ -
PREMIUM
‘Alles is weg!’ Daklozen ‘bestolen’ van eigendommen en slaapzak
Een hartverscheurend tafereel, deze week op een buitenslaapplaats in Rotterdam. Toen drie dakloze mannen arriveerden op hun vaste slaapplek in de openlucht, waren al hun spullen ineens verdwenen. Zelfs de slaapzakken. ,,Het werd een ijskoude nacht.” -
lezersvraag
Mijn moeder (75) slikt al jaren elke dag vijftien pillen, zijn die echt allemaal nodig?
Passen de medicijnen die je slikt nog wel bij jou? Want van sommige neemt de werking af, of er zijn pillen gekomen met minder bijwerkingen. Als je je zorgen maakt om je vader of moeder dan kan het zeker geen kwaad om de medicatie met je apotheker of huisarts te bekijken, zegt apotheker Sander van den Bogert. In deze rubriek beantwoorden onze deskundigen elke week een lezersvraag over relaties, gezondheid, voeding en andere onderwerpen.
-
38
Vraag naar tweedehands dieselauto’s stijgt: dit is de reden
-
-
-
PREMIUM
Radeloze bewoners, boze burgemeesters, maar ‘giftreinen’ denderen gewoon door
Gelukkig zat er kalk in de goederentrein die in Voorschoten onlangs ontspoorde. Wat als dat een gevaarlijke chemische stof was geweest? En als die in een woonwijk was ontploft? Hoewel burgers en burgemeesters de noodklok luiden, zet de overheid juist in op meer spoorvervoer. -
Marijn de Vries: ‘Veel erger wangedrag meegemaakt, maar in dit geval waren gevolgen immens’
Voormalig wielrenster en wieleranalist Marijn de Vries is nog altijd boos over de gevolgen die het grensoverschrijdende gedrag bij NOS Sport heeft gehad voor haar carrière. Tegelijkertijd heeft ze in haar loopbaan ‘veel erger meegemaakt’, zegt ze in een nieuwe aflevering van de podcast Alles op tafel.