Het houdt niet op: weer 23 boetes voor filmen zwaar ongeluk Moerdijkbrug

Het zware ongeluk op de Moerdijkbrug richting Breda van vanochtend is massaal op beeld vastgelegd. Volgens de politie kunnen maar liefst 23 automobilisten een gepeperde bekeuring op de mat verwachten omdat zij al rijdend met hun mobieltje de crash aan het filmen waren. En mogelijk waren het er nog veel meer, aldus de politie.

Een vrachtwagen reed vanochtend rond acht uur met een lege aanhanger over de Moerdijkbrug richting Breda. Door de wind begon de aanhanger te kantelen, waardoor de hele combinatie dwars over de weg kwam te liggen. De snelweg werd op last van de politie volledig geblokkeerd.

Reactie agent

Er deden zich verder geen ongelukken meer voor, maar het ongeval zorgde voor lange files. Het moment om het mobieltje te pakken, dachten tientallen automobilisten. Om het ongeval al rijdend vast te leggen.

,,We zijn natuurlijk pas gaan schrijven toen we klaar waren met de afhandeling van het ongeval en we onze handen vrij hadden”, zegt een agent die ter plekke was. ,,Ik weet dus wel zeker dat het er meer zijn geweest dan de 23 automobilisten die we nu hebben betrapt.”

Boetebedrag

De hoogte van de bekeuring bedraagt 230 euro en is gebaseerd op het niet handsfree gebruik van de telefoon achter het stuur. De agenten kregen toestemming van de officier van justitie om op kenteken te bekeuren. 

Dit houdt in dat de automobilisten niet aangehouden hoeven te worden om de bekeuring uit te kunnen schrijven. 

Onderzoek Rode Kruis

Bijna 90 procent van de Nederlanders vindt het niet acceptabel dat omstanders ongelukken filmen, zo blijkt uit onderzoek dat het Rode Kruis liet uitvoeren. Toch gebeurt het de laatste tijd geregeld.

,,Filmen van heftige situaties met een telefoon lijkt soms wel een soort reflex geworden. Je kunt de tijd die je gebruikt om te filmen ook inzetten om 112 te bellen en eerste hulp te verlenen, want juist dat is in die eerste minuten na een ongeluk van levensbelang’’, zei Nico Zuurmond, hoofd Nationale Hulp van het Rode Kruis eerder al.

Hoewel 88 procent vindt dat filmen na een ongeluk op straat echt niet kan, zou een derde van de ondervraagden de filmers niet vragen daarmee te stoppen. 68 procent stelt dat er situaties zijn waarin zij filmen wel nuttig vinden. Beelden kunnen bijvoorbeeld dienen als bewijsvoering, bijvoorbeeld bij een misdrijf of ruzie.

Volledig scherm
Vrachtwagen gekanteld op Moerdijkbrug A16 © thymen stolk