Volledig scherm
PREMIUM
Steeds minder insecten © RV

Het insect verdwijnt!

Géén goed nieuwsNet nu alles wat kriebelt en krioelt zich weer volop kan uitleven, hebben Duitse onderzoekers ontdekt dat het aantal insecten in sommige gebieden dramatisch is afgenomen.

Volledig scherm
© Getty Images/iStockphoto

Minder insecten: dat scheelt een hoop ongemak. Niemand zit erop te wachten om bij een fietstocht door de polder een zwerm vliegen te happen. Of om wéér hele plakkaten uiteengespatte muggen van de auto te moeten schrobben.

Toch kan de wereld niet zonder insecten, zegt Roy Kleukers. De directeur van het kenniscentrum insecten en andere ongewervelden (EIS) is dan ook flink geschrokken van de bevindingen van de Duitsers. Sinds 1989 zoeken zij uit hoeveel insecten er huizen in de natuurgebieden rond de stad Krefeld en ze komen uit op een daling van bijna 80 procent in 2013 ten opzichte van 1989.

De afname geldt volgens een publicatie in Science niet alleen voor Duitsland, maar ook voor andere landen. Zo ging het aantal insecten in Schotland met 60 procent achteruit. ,,Je kunt redeneren dat als het vlak over de grens zo is, het hier niet anders zal zijn'', zegt Kleukers.