Volledig scherm
PREMIUM
Het nummer op de borst van deze resusapen correspondeert met een dossier, waarin staat voor welk onderzoek de dieren geschikt zijn. © Pim Ras Fotografie

'Het is hier geen slachthuis'

ReportageOp een industrieterrein in Rijswijk leven 1.500 apen in dienst van de wetenschap, buiten zicht van het publiek. Voor deze krant gaat de poort even open.

Wie over het afgesloten terrein van het Biomedical Primate Research Centre (BPRC) in Rijswijk loopt, waant zich even in een dierentuin. In grote buitenverblijven springen honderden aapjes in het rond. De inrichting van de verblijven is sober. Hier en daar staan plastic zwembadjes gevuld met water. Tussen de hekken hangen autobanden en afgedankte brandweerslangen.

  1. OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoeder’ Linda H. voor dood dochter

    OM in beroep tegen vrijspraak ‘sektemoe­der’ Linda H. voor dood dochter

    Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.