Het leger staat paraat voor een corona-epidemie
videoHet leger moet worden ingezet voor de massale opvang van zieken als het corona-virus tot een epidemie leidt. Dat staat in een advies van experts aan zorgminister Bruins, in handen van deze krant.
Delen per e-mail
Maandag kwam het kabinet in spoed bijeen om te praten over hoe een eventuele corona-crisis moet worden ingedamd. Daar zijn verschillende scenario’s besproken. Na afloop wilde geen van de aanwezigen iets zeggen, maar met het zogeheten ‘slechtst denkbare scenario’ wordt ook rekening gehouden.
In het advies van het zogeheten Outbreak Management Team, dat niet is gepubliceerd, staat dat naast verpleeghuizen dan ook kazernes moeten worden ingezet voor de opvang van met het virus besmette patiënten, net als verpleegcontainers en verpleegtenten. De krijgsmacht zou behalve voor de kazernes ook voor de tenten moeten zorgen.
Uitermate belangrijk
Ook nagaan hoeveel zorgpersoneel van privéklinieken kan worden ingezet, dan wel defensie betrekken
Het is volgens de experts uitermate belangrijk dat locaties worden gekozen waar bijzondere medische voorzieningen kunnen worden getroffen, zoals de mogelijkheid tot toediening van zuurstof, schrijven ze.
Ook meldt het advies, eind februari opgesteld, meer over de inzet van extra zorgpersoneel dan minister Bruins tot nu toe heeft gezegd. ,,Wat betreft het mobiliseren van personeel wordt aangeraden ook na te gaan hoeveel zorgpersoneel van privéklinieken kan worden ingezet, dan wel defensie te betrekken.”
Volgens de eigen website werkt Defensie al samen met 12 ziekenhuizen in Nederland. Hier is het militair medisch personeel werkzaam als zij niet op uitzending zijn. Voor de krijgsmacht werkt een groot aantal medisch specialisten, waaronder gespecialiseerd artsen, operatie-assistenten en verpleegkundig personeel.
Schaarse beschermingsmiddelen
Een ander opmerkelijk kijkje in de keuken; de experts van het Outbreak Management Team schrijven dat er in de media aandacht moet komen voor het ‘belang van goed gebruik van de schaarse persoonlijke beschermingsmiddelen’. Ook moet ‘onnodig gebruik’ worden teruggedrongen.
Bruins zei vervolgens in een Kamerbrief, afgelopen maandagavond: ,,Ik wil hierbij graag nogmaals benadrukken dat de persoonlijke beschermingsmiddelen vooral nodig zijn om patiënten te kunnen behandelen in de zorgsector en weinig bescherming bieden voor algemeen gebruik. Gebruik daarvan door het publiek is geen praktische maatregel, aldus het RIVM.”
Het onderliggende advies is gek genoeg niet gelijk met de Kamerbrief gepubliceerd via de gebruikelijke websites van de Tweede Kamer en de Rijksoverheid. Ook Kamerleden - die stukken van ministeries via een apart systeem krijgen - hebben toen niks ontvangen, bevestigt SP-Kamerlid Maarten Hijink desgevraagd.
Ziekenhuizen nu pas aangespoord
Dat faciliteiten van Defensie in noodsituaties beschikbaar worden gesteld, geeft meer rust dan de opmerking over verpleeghuizen
Hijink zegt over het advies: ,,Dat faciliteiten van Defensie in noodsituaties beschikbaar worden gesteld, geeft meer rust dan de opmerking over verpleeghuizen. Met de brief van maandag lijkt het er trouwens op dat ziekenhuizen nu pas worden aangespoord om extra opvang te zoeken. We willen van de minister weten hoe dit nu precies zit.”
Premier Rutte en minister Bruins zeiden dinsdagmiddag na een crisisbijeenkomst van het kabinet alleen dat ze de komende tijd noodscenario’s zullen uitwerken voor een epidemie. Het zal steeds gaan om ‘passende maatregelen’ bij de stand van zaken op dat moment.
De Tweede Kamer houdt donderdag een groot debat over de aanpak van het coronavirus.
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Nieuwe opleiding moet voor meer jonge truckers zorgen: ‘Muziek aan en knallen’
Waar zijn ze toch, die vrachtwagenchauffeurs? Omdat er veel vraag is naar nieuwe handjes aan het stuur in de cabine, start een mbo-school in Alphen aan den Rijn een nieuwe opleiding. Die moet jongeren die dromen van een leven op de weg al jong helpen aan een groot rijbewijs. ,,Je helpt mensen, rijdt rond. Muziek aan, lekker knallen.” -
Horeca blij dat avondklok niet geldt voor maaltijdbezorgers
De horecabranche is blij dat maaltijdbezorgers uitgezonderd worden van de door het kabinet beoogde avondklok. Dat laat voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten. Hij hoopt daarbij dat de aanscherping van de maatregelen het mogelijk maakt dat de regels snel weer versoepeld kunnen worden. -
Rechts-extremistische terreurverdachte ‘zat gewoon thuis op de bank onder een dekentje’
Namen Fabio I. en Steven V. deel aan een internationale, rechts-extremistische terreurorganisatie die via ‘een rassenoorlog een witte etno-staat wil vestigen’? Of waren de berichten die ze thuis vanaf de bank in telegram-groepen plaatste vooral ‘veel praten, weinig actie'. Ze hebben er allebei veel spijt van in ieder geval. -
PREMIUM
interview Het standaard vakantiehuisje van Center Parcs verdwijnt: ‘Onze gast wil luxe’
Geen standaard bungalow maar een vip-cottage. Geen ballenbak maar een waterglijbaan met lichteffecten. Center Parcs investeert honderden miljoenen euro’s in het vernieuwen van de bestaande vakantieparken. De opening van een nieuw park in Nederland zit er niet in. ,,De markt hier is verzadigd.’’ -
Marktplaats dwarsboomt handel in materiaal bezorgdiensten voor omzeilen avondklok
De mogelijke invoering van een corona-avondklok door het kabinet, heeft een levendige handel in kleding en tassen van bezorgdiensten op gang gebracht. Op Marktplaats.nl worden er tientallen aangeboden voor prijzen variërend van 25 tot 200 euro ‘om de avondklok te omzeilen’. Het online-verkoopplatform is druk bezig om de advertenties te verwijderen, zegt een woordvoerder tegen deze site.
-
PREMIUM
Video Deze hyperloop moet in de toekomst versproducten razendsnel van a naar b brengen
Er komt een onderzoek naar een hyperloopnetwerk voor goederen in de Randstad. Vracht moet in de toekomst vanuit de Rotterdamse haven naar het Westland of naar Schiphol met grote snelheid worden vervoerd in lange buizen. Overheidsinstanties en bedrijven hebben daarvoor een convenant getekend. -
PREMIUM
Langer wachten tussen twee coronaprikken, kan dat zomaar?
Door anders om te gaan met de vaccinvoorraden en met de periode tussen de twee prikken wil het kabinet sneller gaan inenten tegen het coronavirus. De mitsen en maren op een rij. -
Zorgverleners treffen noodmaatregelen tegen corona-epidemie
Zorgverleners in heel Nederland gaan onder leiding van de GGD concrete voorbereidingen treffen voor het slechtst denkbare scenario: een corona-epidemie die de capaciteit van de zorg zwaar onder druk kan zetten.