Volledig scherm
Robin van der Ploeg, bij het Cibap. © Foto Frans Paalman Zwolle

'Het mbo krijgt nog niet de waardering die het verdient'

Leren én doenZeker, het mbo zat – ooit – in het verdomhoekje. Inmiddels zitten ‘we’ massaal te springen om die goed opgeleide mbo’ers en groeit de waardering voor vakmensen. Wat is er veranderd? En klopt het dat je met een mbo-diploma de banen voor het uitkiezen hebt?

Soms is het aardig om te horen wat een buitenstaander ervan vindt. Zo vertelde de Britse onderwijsminister Damian Hinds, onlangs op bezoek in Nederland, dat hij ‘jaloers’ is op het Nederlandse beroepsonderwijs. In het Nederlandse mbo is de samenwerking tussen het bedrijfsleven en onderwijs goed en is er ruime aandacht voor (digitale) vaardigheden van de toekomst, aldus de Britse bewindsman.

Wat kun je worden?
Heb je wel oren naar een mbo-opleiding, maar weet je nog niet goed wat je daarmee kunt doen? Kijk dan op beroepeninbeeld.nl. Daar vind je onder meer informatie en filmpjes over honderden beroepen.

Robin van der Ploeg (19) ondervindt dat dagelijks. Hij doet de mbo-opleiding ‘ruimtelijk vormgever’ aan het Cibap, de creatieve vakschool in Zwolle. De derdejaars student illustreert met een voorbeeld hoe theorie en praktijk elkaar omarmen. ,,We moesten in het eerste jaar een concept maken voor de inrichting van de ontvangstruimte van een bestaand Stayokay-hostel.’’ Vervolgens gingen de studenten met hulp van de vakdocenten aan de slag, waarbij veel verschillende oplossingen en technieken, variërend van timmeren, zagen of 3D-printen mogelijk zijn. Robin: ,,Uiteindelijk moest iedere student zijn of haar concept pitchen aan onze docenten. En het beste idee kon worden uitgevoerd bij de klant, in dit geval Stayokay dus.’’

Actueel

Kans op werk?

Soms lijkt het alsof iedere mbo’er tegenwoordig makkelijk een baan vindt. Toch is dat niet het hele verhaal, waarschuwt de SBB, de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven. Op s-bb.nl vind je - per regio en per sector - prognoses voor mbo-studenten op stages, leerbanen en werk.

In z’n algemeenheid geldt dat je met een mbo-diploma op niveau 4 de grootste kans op werk hebt, maar niet alle sectoren zijn even kansrijk. Wat wel zeker is: technisch opgeleide mbo’ers zijn zeer geliefd bij werkgevers.

Het Cibap werd afgelopen jaar – opnieuw – gekroond tot ‘beste creatieve vakschool van Nederland’. Het Zwolse mbo valt bij de 1800 studenten onder meer in de smaak vanwege de goede faciliteiten, de studiebegeleiding en het feit dat studenten in hun eigen tempo nieuwe vaardigheden kunnen leren. En, niet onbelangrijk, het onderwijs sluit waar mogelijk aan bij wat er in de echte wereld gebeurt. ,,Actualiteit is een belangrijke factor in ons onderwijs’’, zegt woordvoerder Koen Schuurhuis namens het Cibap. 

,,We verwerken ontwikkelingen en innovaties uit de beroepspraktijk in onze leerlijnen. Daarom werken we nauw samen met het bedrijfsleven en overheden, waarvoor onze studenten problemen leren oplossen. Dus als een nieuwe bestemming moet worden gevonden voor een oud stoomgemaal of voor het Zwolse stationsgebouw komen onze studenten in actie.’’ En ja, zulke praktisch-realistische opdrachten in de eigen regio zijn natuurlijk beter voor de motivatie van studenten dan de hele week met je neus in de boeken zitten.

Stage in China

Mbo in cijfers

Momenteel zijn er ongeveer 500.000 mbo-studenten. Ruim de helft daarvan doet de opleiding op niveau 4. Ongeveer 80 procent van alle mbo-studenten volgt de beroepsopleidende leerweg (bol). Daarbij ga je meestal vier of vijf dagen naar school en een deel van je opleiding bestaat uit stages.

De andere 20 procent volgt de beroepsbegeleidende leerweg (bbl). Daarbij ga je gemiddeld één dag per week naar school, de rest van de week werk je. Vroeger heette de bbl het ‘leerlingstelsel’.

Van de huidige werkzame bevolking in Nederland (ruim 8,5 miljoen mensen) hebben ongeveer 3,5 miljoen werknemers een mbo-diploma.

Studenten komen na hun studie vaak in dienst van hun stagebedrijf: 40 procent van de bol-studenten en 82 procent van de bbl-studenten ‘blijft hangen’ na een stage.

Maar het kan soms nóg mooier, ontdekte Robin van der Ploeg tijdens zijn eerste stage bij Giethoorn Hospitality. ,,Chinezen zijn erg geïnteresseerd in Giethoorn en Nederland. Ik kreeg de opdracht om een typisch Nederlands restaurant te bedenken voor een Nederlands bloemenpark in China. Ik heb een concept gemaakt voor een tosti-bar en dat viel in de smaak. Het klikte direct met de opdrachtgever en zo kreeg ik de kans om – samen met een andere student – naar China te reizen om het concept in het echt te gaan uitvoeren. Geweldig natuurlijk dat je zo’n kans krijgt. We exporteren dus eigenlijk Nederlandse kennis naar China.’’

Voor Robin wacht nu de volgende uitdaging. ,,De stage in China was heel gaaf, maar ik wil mijn volgende stage eigenlijk minimaal evenaren. We worden gestimuleerd om zelf geschikte creatieve stages te zoeken. Dat past ook bij het vak ondernemerschap waar we veel aandacht aan besteden.’’

Met zoveel ondernemingszin lijkt het wellicht een eitje om straks, na de mbo-opleiding, een goede baan te vinden. Robin: ,,De kans op werk of een baan zoeken, daar ben ik eerlijk gezegd nog helemaal niet mee bezig. Ik denk wel: als je origineel en ondernemend bent, is er altijd werk voor je. Zeker omdat je via je stages op het mbo al werkervaring opdoet.’’

Praktisch

Dat denkt William Deen (20) uit Coevorden ook. Hij is student pedagogisch werk/onderwijsassistent op het Landstede mbo in Zwolle. En da’s een lekker praktische opleiding, vindt William. ,,Ik loop nu bijvoorbeeld twee dagen per week in groep 6 van een basisschool, de andere drie dagen ga ik naar Landstede. Wat ik zelf leer op school, bijvoorbeeld over ontwikkelingspsychologie en het pedagogisch klimaat, kan ik direct toepassen in de praktijk. Bovendien heb je dankzij je stage direct een goed beeld of het later iets voor je is, een baan in het onderwijs. Wat ook tof is aan onze opleiding: onze docenten hebben bijna allemaal zelf gewerkt in het onderwijs. De vragen die je als student hebt, kunnen ze uit hun eigen ervaring beantwoorden.’’

Tekst gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
William Deen © De Groen

Ambassadeur

Onderwijsbeurs Noordoost op 7 en 8 november

Ben jij (en je ouders) nieuwsgierig naar het mbo, het hbo of universiteit? Kom dan op woensdag 7 en donderdag 8 november naar de Onderwijsbeurs Noordoost in Zwolle. Je vindt in de IJsselhallen ruim 90 (onderwijs)instellingen die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste studie.

Naast alle scholen en opleidingen zijn er ook (leerwerk)bedrijven uit verschillende branches. Zij kunnen je precies vertellen welke studie je moet volgen voor een bepaald beroep of hoe het is om na je studie binnen die branche aan het werk te gaan. Op de beurs zijn ook studieadviseurs, die je in een persoonlijk gesprek verder kunnen helpen bij het zoeken naar de juiste opleiding. Bekijk het volledige programma en de deelnemerslijst op onderwijsbeurs.nl en meld je alvast aan. De toegang is gratis.

William is dit jaar ‘mbo-ambassadeur’ namens Landstede. Dat betekent onder meer dat hij via filmpjes en verhalen de buitenwereld laat zien waarom het middelbaar onderwijs de moeite waard is. William: ,,Ik vind overigens helemaal niet dat het mbo minder of beter is dan het hbo of de universiteit, het zijn gewoon heel verschillende onderwijsvormen met hun eigen sterke punten. Het mbo krijgt alleen nog niet de waardering die het verdient, al denk ik dat de erkenning voor ‘praktisch werk’ en ‘vakmensen’ de laatste tijd wel groeit.’’

En over baankansen maakt William zich als aanstaand onderwijsassistent helemaal niet druk. ,,In het onderwijs zitten ze te springen om mensen, en zeker om mannen. Wat ik precies ga doen, weet ik niet. Ik weet wel dat ik nog tijdens mijn opleiding graag een stage in het buitenland wil doen, bijvoorbeeld in Ierland. Of misschien wel in Brazilië, het land waar ik ben geboren en waar nog kennissen en familie wonen. Het ligt nu nog allemaal open.’’

onderwijsbeurs