Ingang  van de gesloten Hudson’s Bay Den Bosch.
Volledig scherm
Ingang van de gesloten Hudson’s Bay Den Bosch. © Marc Brink

Het Nederlandse avontuur van Hudson’s Bay: 184 miljoen verlies in drie jaar tijd

De Nederlandse warenhuizen van Hudson’s Bay hebben in drie jaar tijd een verlies van bijna 184 miljoen euro geleden. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curatoren.

In 2017, het eerste jaar dat de Canadese warenhuisketen actief was in ons land, draaide het nog een verlies van 28,6 miljoen euro. Een jaar later was dat bedrag al bijna verdrievoudigd naar een triest record van 81,4 miljoen euro. Vorig jaar leed de Nederlandse tak een verlies van 73,8 miljoen euro. 

Hudson’s Bay opende de afgelopen drie jaar vijftien warenhuizen in ons land, maar kon nooit de sleutel tot succes vinden. Klanten die dachten den tweede V&D te vinden, kwamen bedrogen uit. Veel mensen vonden de winkel te duur. Alleen de executieverkoop van eind vorig jaar leverde flink op: 22,7 miljoen. 

Ook winkelinventaris werd verkocht. Ongeveer 1100 schuldeisers hebben nu nog een schuld openstaan. Deze leveranciers hebben nog zeker 50 miljoen euro te goed. Ook verhuurders van panden willen geld zien.

Huur panden

Uit het faillissementsverslag dat maandag werd gepubliceerd, blijkt dat het Canadese bedrijf elke maand meer dan 4,7 miljoen euro aan huur betaalde.

Ook het ontmantelen van de Nederlandse warenhuizen kan een dure grap worden voor het bedrijf. Veel pandeigenaren beschikken over langjarige huurgaranties en hebben hun panden op eigen kosten voor miljoenen verbouwd. Zij willen geld zien. Een juridische strijd dreigt, die Hudson’s Bay honderden miljoenen euro’s kan kosten.

Wel boekte het concern eind vorig jaar een succesje door het huurcontract voor Utrecht af te kopen voor 2,9 miljoen euro. Die overeenkomst met IEF Capital lijkt echter niet representatief voor de rest. Voor de langdurige huurcontracten die Hudson’s Bay in Nederland sloot, heeft het bovendien garanties afgegeven voor een totaalbedrag van circa 280 miljoen euro.

Failliet

Afgelopen september trok moederconcern Hudson’s Bay Company (HBC) de stekker uit zijn Nederlandse project. Uiterlijk 31 december zouden de vijftien filialen sluiten. Eind november werd officieel uitstel van betaling aangevraagd door Hudson’s Bay en op 31 december sprak de rechter het faillissement uit.  

Een lege Hudson’s Bay.
Volledig scherm
Een lege Hudson’s Bay. © Paul Roovers/BD
Hudson’s Bay in Tilburg.
Volledig scherm
Hudson’s Bay in Tilburg. © Jan van Eijndhoven