Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Het stormt weer in Nederland: windkracht 9 gemeten

Het heeft voor het eerst deze meteorologische winter officieel gestormd. Tussen 08.00 en 09.00 uur werd op het Waddeneiland Vlieland gemiddeld windkracht 9 gemeten. Daarmee is volgens Weerplaza, na een stormloze herfst, de eerste officiële storm sinds 10 augustus een feit.

Meteorologen spreken van een officiële storm als de gemiddelde windsnelheid over een heel uur uitkomt op 9 Beaufort. Dat gebeurde vanochtend bij het KNMI-weerstation op Vlieland. De winterstorm aan zee gaat vandaag gepaard met zware windstoten van 80 tot 100 kilometer per uur. De zwaarste windstoot tot dusver bedroeg rond de 100 km/uur.

De laatste keer dat het in Nederland officieel stormde was op 10 augustus. Toen stormde het aan het einde van de middag enige tijd langs onze noordwestkust. Tijdens deze zomerstorm was er vooral overlast in de kustregio’s, onder andere het dak van het voetbalstadion van AZ stortte toen in. In de afgelopen meteorologische herfst kwam het in ons land voor het tweede achtereenvolgende jaar niet tot storm.

Onstuimig

Volgens Weerplaza is het vanochtend nog flink onstuimig, met name op de Waddeneilanden. In de loop van de dag neemt de wind geleidelijk in kracht af. De stormkracht verdwijnt gedurende de middag, maar de wind blijft nog wel enige tijd stormachtig in de noordelijke kustgebieden. Vanavond zwakt de wind verder af naar matig boven land, aan zee nog krachtig, kracht 6.

Verder schijnt vandaag op veel plaatsen de zon nu en dan. In de loop van de dag neemt vooral in het westen en noorden de kans op een bui toe, mogelijk met hagel en onweer. Dat wisselvallige weer - wel vrij zacht voor de tijd van het jaar - houdt ook de komende dagen aan. 

De winter begint officieel op 21 december, maar de meteorologische winter is voor meteorologen en klimatologen al op 1 december begonnen.

Weerplaza.nl on Twitter

Op de Wadden stormde het vanochtend enige tijd. Gemiddeld over het afgelopen uur was de windkracht 9 Bft, officieel storm dus! De eerste winterstorm van deze winter is een feit! https://t.co/DvlYbrY2iU

  1. Broer ernstig zieke coffeeshopbaas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’
    Video

    Broer ernstig zieke coffeeshop­baas Van Laarhoven: ‘Het gaat niet goed met hem’

    De naar Nederland gebrachte coffeeshopbaas Johan van Laarhoven (59) heeft volgens zijn advocaat zestien verschillende aandoeningen die niet in een gevangenis kunnen worden behandeld. Via een kort geding wilden zijn advocaten vandaag afdwingen dat de Tilburger accurate medische zorg krijgt, maar zonder succes. Volgens de Staat is de medische zorg voor van Laarhoven in zijn cel voor nu voldoende. Zijn broer maakt zich ernstig zorgen.