Volledig scherm
Alles wijst er op dat komende week de schaatsen onder gebonden kunnen worden. © ANP

Het wordt een ijskoude week

Het wordt komende week erg koud door de combinatie van vorst en wind. Bovendien bestaat de kans dat in delen van Nederland zondagnacht of maandag overdag een klein laagje sneeuw valt. Dat geven de meteorologische diensten Weerplaza en het KNMI vandaag aan.

Weer-online spreekt van een dikke winterperiode die in aantocht is. Een koude-patroon zoals nu wordt berekend , is vele jaren in onze streken niet meer voorgekomen.

In Friesland worden de gemalen dit weekeinde  stopgezet om het water ín rust te krijgen zodat het ijs sneller kan aangroeien. Na het volgende weekeinde houdt de bittere kou volgens de tiendaagse verwachtingen aan. De verwachting is dat ijsbanen met deze vooruitzichten binnen enkele dagen hun poorten openen en zou er wel eens geschaatst kunnen worden op  meren en plassen.

Min 10
Van zondag tot en met donderdag is er 's nachts lichte tot matige vorst, aldus een woordvoerder van het KNMI. Ook overdag komt het kwik dan op de meeste plaatsen niet meer boven nul uit. Aan het eind van de week kan het op een aantal plaatsen 's nachts en in de ochtend mogelijk zelfs streng vriezen, met temperaturen beneden de min 10 graden Celsius plaatselijk.

Bij de sneeuw van komende zondagnacht of maandag overdag  'zou het plaatselijk gaan om een dun laagje hooguit', nuanceert Harry Geurts van het KNMI. Maar de kans bestaat wel voor het hele land. 'Al maakt het oosten meer kans op enige sneeuw dan de rest van Nederland.'