Volledig scherm
Genieten tijdens een zomerse dag op het Scheveningse strand. © ANP

Het wordt weer flink heet en het zomerweer houdt voorlopig aan

Het zomerse weer houdt zeker nog tot eind volgende week aan. Begin volgende week stijgt de temperatuur weer naar de 30 graden of zelfs hoger.

In eerste instantie is de warmte nog heel aangenaam. ,,Maar begin volgende week zal het meer drukkend en benauwd aanvoelen”, voorspelt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

In de tweede helft van volgende week blijft er kans op flink wat hitte. Tegelijkertijd groeit ook de kans op een paar (flinke) buien. ,,Maar echt wisselvallig wordt het niet.”

'Verlichting'

Quote

Enkele buien gaan wel voor wat lokale ‘verlichting’ van de droogte zorgen

Ben Lankamp, Meteoroloog Weerplaza

Nog tot en met 29 juli berekenen de weermodellen in Nederland behoorlijk warm weer, vooral diep in het binnenland. ,,Enkele buien gaan wel voor wat lokale ‘verlichting’ van de droogte zorgen", vertelt Lankamp.

De eerste week van augustus verschijnen boven de Britse Eilanden plekken met koel weer. ,,Dat wijst erop dat de invloed van depressies groter wordt in het westen van Europa”, aldus Lankamp, die daar nog niet al te veel over kan zeggen omdat het nog te ver weg is.

Schoolvakanties

In het zuiden van Nederland zijn afgelopen weekend de schoolvakanties begonnen. Vanaf zaterdag zijn ook de scholen in het midden van het land aan de beurt. Wie naar het buitenland op vakantie gaat, kan ook rekenen op mooi weer.

Voor het midden en noorden van Frankrijk is het waarschijnlijk dat daar echt hitte komt. Maar ook in Duitsland en de noordelijke helft van Italië komen de temperaturen behoorlijk boven normaal uit. In Zuid-Duitsland en ten zuiden van de Alpen betekent dat tropische waarden van ruim 30 graden.

De enige regio's in Europa waar de komende weken vermoedelijk sprake is van normale temperaturen of zelfs koel weer, zijn delen van Portugal, de zuidelijke Balkan en in Griekenland. ,,Wat neerslag betreft, blijft het behoorlijk droog in Centraal-Europa. Rondom de Middellandse Zee is de situatie wat anders, daar zien we dat de 'normale' zomerse buien gewoon voorkomen."

Voor het zover is

Vandaag schijnt overal de zon geregeld, alleen in het oosten valt nog een enkele bui. Het wordt ongeveer 23 graden. Morgen is er ook geregeld zon en blijft het zo goed als droog, bij 23 tot 27 graden.

Weerplaza.nl on Twitter

Schitterende zonsopkomst in Reeuwijk vanochtend 😍 We zien vandaag geregeld zon, maar ook wat wolkenvelden. Op een enkele bui langs de oostgrens na blijft het droog. https://t.co/l2C7ZjTUuF 📷: Joop van Duivendijk