Volledig scherm
(Nu nog) Prinses Maxima en Prins Willem-Alexander. © EPA

Het wordt wennen aan 'Koningsdag'

Met het aftreden van de vorstin verdwijnt ook het volksfeest op 30 april. Het zal een beetje wennen worden, want Koninginnedag is een echt Hollands feest dat zelfs buiten de landsgrenzen bekendheid geniet. Hoe de nieuwe koning zijn verjaardag wil gaan invullen is nog onbekend. 'We blijven het uitgebreid vieren.'

Voor veel gewone onderdanen was het nieuws van de dag niet dat de vorstin aftreedt, maar dat Koninginnedag wordt afgeschaft. Dat gaat zomaar niet, dat feest bestaat al zo lang en zit verankerd in de traditie van het land. Een actiegroep beginnen of de hele boel boycotten, waren de eerste verschrikte reacties gisteravond op Twitter.

Koningsdag
Het nieuws van de Rijksvoorlichtingsdienst sloeg in: de naam wordt anders en de datum ook: voortaan wordt Koningsdag gevierd op 27 april, de verjaardag van kroonprins Willem-Alexander die binnenkort de naam Koning Willem-Alexander krijgt. In 2014 is de viering volgens een woordvoerder van de RVD een dag eerder, omdat de 27ste op een zondag valt. 'Dan wordt het altijd een dag ervoor gevierd.' Zoals Koninginnedag nooit op zondag viel, zo is de viering van Koningsdag evenmin op de dag des Heren.

De weerstand tegen de verandering is logisch. Koninginnedag op 30 april is helemaal ingeburgerd. Toen prinses Beatrix de troon besteeg in 1980, besloot zij als eerbetoon aan haar moeder Koninginnedag op dezelfde dag te vieren. Dat deed ze wel op een andere manier: koningin Beatrix nam afscheid van de traditie van haar moeder om op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af te nemen. Beatrix wilde naar het volk toe. Elk jaar trok ze met familieleden het land in om met landgenoten te koekhappen en volksdansen.

Queensday
Het is even wennen, dat de nationale feestdag nu 3 dagen eerder is en een andere naam krijgt. Wellicht zullen ook buitenlanders de laatste dag van april op hun neus kijken als de hoofdstad niet oranje is en het fenomeen Queensday verdwenen is.

'Tuurlijk is dat wennen,' zegt Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Oranjebond. 'Maar je zult zien dat het heel snel gaat.' De verandering heeft wellicht een positief bijeffect, zegt hij. 'Het valt in dezelfde periode, dus daar verandert niet zo veel aan. Maar het is wel een paar dagen eerder en daardoor valt het minder vol in de meivakantie. Dat zou de betrokkenheid nog groter kunnen maken.'

Lees meer over de abdicatie van Koningin Beatrix vandaag in het AD.