Hiddema: Otten op onverstandige manier uit partij gezet

videoHenk Otten is op onverstandige wijze, via tweets, uit Forum voor Democratie (FvD) gezet. Dat vindt Tweede Kamerlid Theo Hiddema, laat hij weten in een telefoongesprek met deze website. Hiddema stelt daarnaast dat de geroyeerde senator momenteel met de verkeerde argumenten smijt om partijleider Baudet zwart te maken.

Baudet en zijn overgebleven medebestuurder Rob Rooken royeerden Otten, die ook voor FvD in de Eerste Kamer zat, eind vorige maand. Otten nam zijn zetel mee, kreeg bijval van twee andere senatoren - Dorien Rookmaker en Jeroen de Vries - en begint met hen en enkele medestanders uit Forum in het land een nieuwe partij. ,,Daar heeft hij alle recht toe”, aldus Hiddema.

De strafpleiter en politicus is veel minder te spreken over de reden die Otten steeds aanhaalt bij de verwijdering tussen hem en Baudet: de vermeende ‘boreale’ koers van de partij. ,,Dat is helemaal niets, ik weet nog steeds niet wat dat woord nou in de praktijk betekent. Het heeft bij onze beslissingen nooit een rol gespeeld. Het is niet meer dan een gedachtegangetje van onze leider, Baudet."

Geen eigen mandaat 

Hiddema vindt dat Otten en de twee andere senatoren ‘het kul-argument van een zogenaamde boreale koers’ er wel erg laat hebben bijgesleept, maanden nadat Baudet dat woord gebruikte in een overwinningsspeech. ,,Deze mensen hebben helemaal geen eigen mandaat. Ze hebben desondanks gewacht tot ze benoemd waren tot senator, om daarna afstand van Forum te nemen.”     

De waarheid is volgens Hiddema dat ‘persoonlijke sentimenten, temperamenten en humeuren’ de doorslag hebben gegeven’ in de breuk tussen Otten en Forum voor Democratie. Het partijbestuur gaat echter over de ruzie met Otten, voert hij aan. Daarin zit Hiddema niet en Baudet wel.

Gerommeld

Volgens Thierry Baudet kon de partij niet verder met Otten omdat die met de kas zou hebben gerommeld en zich zou hebben bezondigd aan subsidiefraude. Forum schermde ook met aangifte tegen de in ongenade gevallen medeoprichter, maar daarin ziet de partij bij nader inzien geen heil.

Overigens vindt Hiddema wel dat Otten veel te ver is gegaan door recent in een tv-interview te stellen dat Baudet boeken las over de ideologen van Hitler. ,,Dat is ronduit ranzig. Sommige senatoren moeten eens goed nadenken of ze wel bij Otten willen horen als hij zulke verwerpelijke dingen zegt.” 

Hiddema ontkent trouwens dat hij dinsdagavond in het tv-programma Jinek zou zeggen dat Henk Otten ten onrechte uit Forum voor Democratie is gezet. ,,Ik val Baudet absoluut niet af.”  

Otten deed eerder al bij Jinek zijn verhaal over zijn breuk met Forum voor Democratie

Thierry Baudet (FvD) en Theo Hiddema (FvD) tijdens het wekelijkse vragenuur.
Volledig scherm
Thierry Baudet (FvD) en Theo Hiddema (FvD) tijdens het wekelijkse vragenuur. © ANP
  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”