Volledig scherm
PREMIUM
Hiebo Holtkamp © Paul Rapp

Hiebo (74) wil 50.000 euro betalen voor nieuwe nier: ‘Ik daag de overheid uit’

InterviewAfgelopen jaar stierven 82 Nederlanders die op een wachtlijst stonden voor een nieuwe nier. Onnodige doden, vindt nierpatiënt Hiebo Holtkamp (74). Hij pleit voor een nieuwe wet die betalen voor nieren toestaat.

Hiebo Holtkamp uit Cuijk is bemiddeld én risicomijdend. Dus wil hij graag een vergoeding schenken van 50.000 euro voor een nieuwe nier. Terwijl hij die volgens transplantatiedokters nog niet direct nodig heeft.

,,Mijn nierfunctie is nog maar 15 procent”, verdedigt hij zijn stellingname. ,,Nog even en ik zit onder de veilige grens, dan moet ik toch aan de dialyse. Ik ben 74, bij oudere mensen die worden getransplanteerd neemt de kans op complicaties behoorlijk toe. Ik ben net terug van een heerlijke skivakantie en nog best gezond. Maar ik neem graag het zekere voor het onzekere en wil voor het te laat is daarom nú al een niertransplantatie.”

De voormalig ondernemer is gewend slagkracht te tonen en zoekt daarom wegen die nog niet eerder zijn bewandeld. ,,Ik mag van de dokters nog niet op een wachtlijst. Maar ben bereid om zelf via een advertentie in de krant mijn donor te zoeken. En ze ook te betalen.’' Om zijn goede wil te tonen, koopt de bemiddelde Cuijkenaar niet alleen een nier voor zichzelf, maar ook nog voor drie anderen. ,,Ik vergoed vier keer 50.000 euro, en betaal dus 2 ton voor vier transplantaties.’’

  1. Van Nimwegen en Bloos sliepen stiekem op zelfde hotelkamers: ‘Relatie was plakkerig en ongezond’

    Van Nimwegen en Bloos sliepen stiekem op zelfde hotelka­mers: ‘Relatie was plakkerig en ongezond’

    Het eerder achtergehouden hoofdstuk van het rapport van de commissie-Fokkens, die een reeks interne perikelen in de hogere regionen van het Openbaar Ministerie (OM) onderzocht, is woensdag alsnog openbaar gemaakt. Vanwege privacygevoelige informatie en een dreigend kort geding van een tot dusver onbekend gebleven ‘belanghebbende’ werd bij de presentatie van het rapport op 25 april van publicatie van het hoofdstuk afgezien. Het geding is niet doorgezet, aldus het OM. In het hoofdstuk komen saillante verklaringen over de affaire tussen de twee hoofdofficieren aan bod.
  2. Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Prik van een pieterman? Direct onder de hete kraan, dan is het (meestal) zo over

    Zijn naam klinkt als het begin een Sinterklaasliedje, maar de naklank is een stuk minder vrolijk. De kleine pieterman is een uiterst giftig visje, dat zich ook aan onze kusten ophoudt. Een steek van het diertje had grote gevolgen voor een Belgische badgast in Knokke. De vrouw draaide met een extreem allergische reactie het ziekenhuis in, maar hoewel pijnlijk is de prik van een pieterman doorgaans snel verholpen.