Volledig scherm
Bjorn Breukers (links) en Sabahat Derya Un. © Politie

'Hier hadden Björn en Derya niks meer'

Wie zijn die Björn Breukers en zijn vrouw Derya die zo'n vage rol spelen in de zaak van de in Turkije vermiste Joey Hoffmann? Hun leven gaat zeker niet over rozen.

Quote

Björn zat dag en nacht aan haar bed, daarmee dwong hij respect af bij Derya’s moeder

Vriendin Marcela

Het straatje waar ze wonen staat niet al te best bekend: 't Kempke in Haaksbergen. Google wat en je komt al snel een hennepkwekerij tegen van eind 2016 en een massale vechtpartij uit 2014. ,,Een plek waar je liever niet wilt wonen'', zegt Marcela, een goede vriendin van Derya.

Ze kennen elkaar ongeveer sinds 2013, Derya en Björn. Hij is nu 34, zij 26. Derya is van Turkse komaf maar geboren in Nederland. Haar ouders gingen al vroeg uit elkaar. Vader ging terug naar Turkije, maar Derya's moeder en broer wonen nog gewoon in Nederland. Niet in Haaksbergen, wel in het oosten van het land. De deur van hun woning gaat open. ,,Mijn moeder is op haar werk'', zegt de broer van Derya. ,,Nee, we weten niet meer dan wat al bekend is. We hebben nauwelijks contact met Derya. Wat we weten, horen we van mijn vader.''

Een doorslaggevende rol in Derya's leven is haar ziekte. Ze lijdt aan sikkelcel, een ziekte waarbij rode bloedcellen de vorm van een sikkel hebben en daardoor moeilijker door het lichaam bewegen. De erfelijke ziekte heeft haar nieren gesloopt. Tijdenlang lag ze aan de dialysemachines.

,,Björn zat dag en nacht aan haar bed, daarmee heeft hij respect afgedwongen bij Derya's moeder'', vertelt Marcela die vroeger bij Derya in de buurt woonde. Marcela werd een goede vriendin van Derya. Op de foto's van het vrijgezellenfeest hangen ze onbezorgd om elkaar heen.

Onbeantwoord

De ziekte heeft voor Derya meer dan alleen fysieke gevolgen. Ze studeerde Human Resource Management aan de hogeschool in Enschede, maar kon haar studie niet afmaken. ,,Ze moest zich zó vaak ziek melden. Ze kon geen stageplek krijgen, haalde daardoor haar punten niet'', vertelt Marcela die tot in juni nog contact had met Derya. Appjes die ze nu stuurt, blijven onbeantwoord.

De van oorsprong Tsjechische Marcela zoekt naar woorden. ,,Derya was gekwetst en gefrustreerd dat ze haar studie niet kon afmaken. Ze trok een soort muur op om zich heen. Heel vastberaden.''

Het leven van Björn liep, zacht gezegd, ook niet over rozen. Zijn moeder overleed al vele jaren terug. Zijn vader Ton in september 2016. Niet lang daarna werden de nierproblemen van Derya - met wie hij eind 2014 trouwde - steeds ernstiger.

Björn zat op de hotelschool en werkte in de horeca. Nu zou hij klusjesman zijn. De Haaksbergenaar maakt vooral moderne schilderijen. ,,Soms 24 uur per dag achtereen, dat ik me weleens afvroeg: waar haal je de energie vandaan.''

De verhalen in Haaksbergen over drugsgebruik verbazen Marcela niet. In augustus 2014 werd Björn veroordeeld voor het in bezit hebben van een - niet al te grote - hoeveelheid drugs. Toch trouwde Derya met Björn. ,,Ze zei toen iets van: zo, nu moet iedereen ophouden met zeuren, hij is mijn man en ik sta achter hem.''

Dat het niet altijd koek en ei was, weet Marcela. ,,Verhalen over burengerucht door knallende ruzies ken ik ook.''

Soepeler

Quote

Dat ze plannen hadden weg te gaan, is niet gek. Ze hadden hier niks meer

Vriendin Marcela

Thuiszitten, roken, gamen, weinig werken, altijd het licht aan, véél mensen over de vloer. Dat is het beeld van het huishouden van Björn en Derya. Maar de nierproblemen van Derya brachten het tweetal dichter bij elkaar. Als Derya een donornier nodig heeft, staat Björn klaar. Ze lieten het eerder dit jaar in Turkije doen, omdat de procedures daar soepeler zijn.

Waarom ze nu weer in Turkije zijn en waarom Joey mee moest, weet Marcela niet. ,,Ik ken Joey niet. Björn sprak over een nieuw bedrijf. Al hadden ze geen cent te makken. Ze hadden al een huurachterstand. Dat ze plannen hadden weg te gaan, is niet gek. Ze hadden hier niks meer.''

  1. LIVE | Lijsttrekkers Europa kruisen degens vóór ‘titanengevecht’ Rutte en Baudet

    LIVE | Lijsttrek­kers Europa kruisen degens vóór ‘titanenge­vecht’ Rutte en Baudet

    Hoewel VVD’er Mark Rutte en FvD-leider Thierry Baudet doen voorkomen alsof de Europese Verkiezingen vooral om hun partijen gaan, is de strijd met de overige kandidaten allerminst gestreden. Zo staat de PvdA in een van de slotpeilingen boven Forum en lijkt ook GroenLinks winst te gaan boeken. De twaalf lijsttrekkers voor het Europees Parlement gaan vanavond voor de laatste keer met elkaar in debat, voorafgaand aan het debat tussen Rutte en Baudet. Mis niks met ons liveblog.