Volledig scherm
De ANWB registreert de oververhitte verkeerssituatie per minuut. © ANWB

Hier staan de files door het boerenprotest

updateOp de snelwegen rond Den Haag is het enorm druk door boeren die uit de stad vertrekken. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat zegt dat het op de A12, de A4 en de A3 drukker is dan normaal.

,,Veel tractoren vertrekken en dat zorgt voor hinder op de snelwegen”, aldus de woordvoerder. ,,In heel Nederland zie je dat weggebruikers hinder ondervinden van de tractoren op de weg.”

Er staat in het land ongeveer 200 kilometer file volgens Rijkswaterstaat. De woordvoerder verwacht dat de drukte, zeker rond Den Haag, nog uren aanhoudt.

Grote opstoppingen

De protesterende boeren zijn zo massaal naar Den Haag gekomen, dat ze grote delen van de binnenstad hebben lamgelegd. De snelwegen naar de hofstad zijn volledig dichtgeslibd met files die voor een belangrijk deel uit tractoren bestaan. Het openbaar vervoer in Den Haag ligt stil omdat de boeren belangrijke kruispunten blokkeren.

De boeren trokken naar Den Haag nadat ze eerst met duizenden tractoren in De Bilt hadden gedemonstreerd. Sommige boeren probeerden tegen de afspraken in met de auto het RIVM in Bilthoven te bereiken, maar lieten zich zonder morren terugsturen door de politie.

Op de ring rond Groningen sloten zich honderden boeren aan bij een ronde over de ringweg om de stad als steunbetuiging aan de actie in Den Haag.

Volledig scherm
Afsluiting door Defensie op de A12 © ANP

Boeren vanuit het hele land maken zich klaar om op pad te gaan. Bekijk hieronder de beelden.

  1. Cruyff Foundation geschokt na uitzending DWDD over onthullende biografie: ‘Erg laag en vals’

    Cruyff Foundation geschokt na uitzending DWDD over onthullen­de biografie: ‘Erg laag en vals’

    De Cruyff Foundation overweegt juridische stappen te nemen naar aanleiding van enkele geruchtmakende uitspraken van Auke Kok, de schrijver van het boek 'Johan Cruijff, de biografie'. De 63-jarige journalist vertelde gisteren in het tv-programma De Wereld Draait Door dat de in 2016 overleden Cruijff zich liet uitbetalen voor zijn werk voor de Cruyff Foundation, naar verluidt één miljoen euro per jaar.
  2. Onderzoeksteam MH17 op zoek naar Russische topfunctionarissen

    Onderzoeks­team MH17 op zoek naar Russische topfunctio­na­ris­sen

    Het MH17-onderzoeksteam doet een nieuwe getuigenoproep in het strafrechtelijk onderzoek. Het Joint Investigation Team (JIT) zoekt informatie over politieke en militaire topfunctionarissen uit Rusland, die mogelijk opdracht hebben gegeven tot het neerhalen van het toestel. In afgeluisterde telefoongesprekken uit 2014, die nu zijn vrijgegeven, zeggen rebellen in Oost-Oekraïne onder meer ‘dat onze orders direct uit Moskou komen'.