Hier staat het beste ziekenhuis van Nederland

Het Rivas Beatrixziekenhuis in Gorinchem is net als vorig jaar winnaar van de Ziekenhuis Top 100. Het ziekenhuis deed al veel goed, maar kon zelfs nóg beter. ,,Eén keer winnen was al mooi, maar de tweede keer is nog mooier’’, reageert directeur ziekenhuiszorg Anja Blonk.

Het Beatrixziekenhuis voert de Ziekenhuis Top 100 aan met een ongekend hoge score: het haalt 90 procent van de punten die het kan halen, nog meer dan vorig jaar. Op vrijwel alle van de 36 kwaliteitskenmerken die meetellen voor de lijst scoort het goed. Zo haalt het de maximale punten als het gaat om medicatie: medicijnen worden elektronisch voorgeschreven en bij bijna alle kinderen en ouderen wordt bij opname én ontslag het medicijngebruik gecontroleerd. Ook controles op ondervoeding, pijn en delier (ernstige verwardheid) zijn in het Beatrixziekenhuis op orde.

Het is voor de tweede keer in de geschiedenis van de Top 100 dat een ziekenhuis twee jaar achter elkaar wint. In 2013 en 2014 lukte dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht. ,,We blijken geen eendagsvlieg te zijn’’, constateert directeur Blonk tevreden. ,,Maar hier hadden we niet op gerekend. Er ligt nu een nog grotere uitdaging voor ons. En dat vind ik niet erg. Het past in onze manier van werken: beter waar het beter kan.’’

,,Ook onze patiënten worden hier blij van’’, vult neuroloog en stafvoorzitter Robert Chabot aan. ,,Dat merkten we vorig jaar al. Mensen in de regio zijn trots op hun ziekenhuis.’’

Volledig scherm
Uitreiking winnaar Ziekenhuis top 100 bij Beatrixziekenhuis in Gorinchem. © Shody Careman

Complicaties

Het Beatrixziekenhuis heeft ervoor gekozen bepaalde complexe operaties aan andere ziekenhuizen over te laten. Een goede zet, want de operaties die het doet, doet het over het algemeen goed. Er zijn weinig complicaties na het plaatsen van een knie- of heupprothese, een galblaasoperatie of het inbrengen van een pacemaker.

De afgelopen jaren hebben meer ziekenhuizen, net als het Beatrix, taken afgestoten. Zo voerden twee jaar geleden nog 52 ziekenhuizen blaaskankeroperaties uit, waarvan 30 de medische norm van 20 operaties per jaar niet haalden (58 procent). Inmiddels voeren nog maar 39 ziekenhuizen deze operatie uit, toch halen 10 daarvan (26 procent) de norm niet, blijkt uit de gegevens van de Ziekenhuis Top 100. De volledige lijst verschijnt morgen.

Ondervoeding

MC Slotervaart in Amsterdam, ook een ziekenhuis dat voor veel ingrepen patiënten doorverwijst, sluit de lijst af. Deze instelling scoort laag als het gaat om controle op pijn, ondervoeding en delier, bovendien liggen patiënten langer dan verwacht in het ziekenhuis of worden ze na ontslag opnieuw opgenomen.

Volledig scherm
© AD

De Ziekenhuis Top 100 maakt gebruik van gegevens van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, die ziekenhuizen verplicht aanleveren. Ziekenhuizen zijn beoordeeld op 36 aspecten die een doorsnede zijn van de behandeling in ziekenhuizen, zoals oncologie, cardiologie, heupoperaties en de kwaliteit van de verpleging.

Bekijk de volledige Ziekenhuis Top 100